Петков: Събрах 19 имена и ги дадох на 20-тия от списъка

0
Снимка: БГНЕС

„Миналата седмица аз, като министър-председател, бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-тия го предадохме“.

Нов сблъсък: Гешев вика Петков, той пита защо не разследват Пеевски (видео)

Това заяви премиерът Кирил Петков дни след като предаде на прокуратурата папка с публична информация за хора, за които има съмнения, че са вършили престъпления, но разследващите не им обръщат внимание. Тогава Петков коментира че е написал домашното на държавното обвинение и им го е занесъл на крака. Преди това, по време на посещение в Брюксел, където бе и главният прокурор Иван Гешев, премиерът заяви, че за корупцията у нас са отговорни основно 20 души.

Привикването му за разпит стана след като бе попитал Гешев защо не се работи срещу определени хора. Главният прокурор бе разтълкувал, че премиерът има данни за извършени престъпления и трябва да ги изясни по време на формален разпит.

Петков: Oтговорни за корупцията в България са 20 души (видео)

От прокуратурата твърдят, че привикването на Петков е изцяло по закон. Той самият го определи като пиар, а президентът Румен Радев – като институционално изнудване.