Къде не посрещат Новата година на 1 януари?

0

Посрещнахме Новата 2023 година. Много страни по света обаче не посрещат Новата година на 1 януари. В някои части на света тя настъпва на други дати. В страните, в които Новата година настъпва в съответствие с лунния календар, празникът няма фиксирана дата, защото се отбелязва през първото пролетно новолуние, т.е. между 21 януари и 20 февруари. Тогава тя ще бъде посрещната в Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея, Монголия, в това число и сред привържениците на будистката религия.

Празникът Холи, Индийската Нова година, пък настъпва на 29 март.

На 20 март – Нова година ще честват в Афганистан, Таджикистан, Пакистан, Ирак и страните от Централна Азия, живеещи по персийския календар.

Любопитна е традицията в Шри Ланка, Непал и Лаос. Те посрещат новата година 14 април с първите лъчи на изгряващото слънце, а не в полунощ. Първият ден от новата година при тях се нарича Денят на цветовете.

Интересен е и случаят в Тайланд, където през 1940 г. властите приемат решение за отбелязване на Новата година на първи януари, но местното население продължава да чества празника през април.

През лятото – на 16 юли – са посрещали новата година маите и този празник продължава да се спазва на много места в Мексико и Гватемала.

Отново през лятото – на 30 август е Новата година по календара на Древните египтяни. Тя се празнува и днес в Джибути и Нигер.

На 1 септември настъпва Новата година в Сирия.

През първата половина на септември юдеите отбелязват своята Нова година (Рош Ашана), която бележи раждането на света.

За мюсюлманите първият ден от месеца Мухарам означава, че е настъпила тяхната Нова година, или Хиджра. През 2021 г. това ще стане на 8 август.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук