Как да подобрите шансовете си в сайтове за залози с xG

0

Боравенето с различни статистически данни е едно от най-важните умения при предвиждането на спорт. Днес ще се запознаем с една статистика, която да използвате в различните сайтове за залози, за да подобрите шансовете си за успех. Става въпрос за xG, което идва от Expected Goals (Очаквани голове) – нещо, което е от значение за множество от пазарите, включително тези, които са пряко свързани с голове.

 

Тази статистика стана популярна след 2012 година, когато бе наложена от различни спортни медии

 

Целта на xG е да ни покаже качеството на ударите, които се отправят, а не само колко са като количество. Така можем да направим по-правилна оценка за реалната форма на различните тимове.

 

xG е стойност, която се отбелязва на скала от нула до едно. В крайната стойност нула разбираме, че няма никакъв шанс ударът да доведе до гол. При единица пък това е гарантирано попадение. Как се определя? Разглежда се шансът даден изстрел да се реализира според вероятността той да бъде отбелязан от позиция X на игрището, по начин Y, във фаза Z от футболната среща.

 

Ето пример:

Каква е вероятността да отбележим гол, ако стреляме от средата на терена? Почти никаква. Как се променя тя обаче, ако се намираме на няколко метра от вратата? Тогава успеваемостта е в другата крайност. Именно xG ни помага да оценим шанса даден играч да вкара гол в различни ситуации от даден мач.

 

Ако за удар от дадено място, със съвпадащи определени условия преди изстрела, оценката е 0.1 xG, това значи, че шансът е 10%. Иначе казано даденият играч ще вкарва по един гол на всеки десет удара в този сценарий.

 

Трябва да направим едно важно разграничение

 

Измерителят xG е базиран на идеята за “очаквана стойност” в математиката. Това е мярка за измерване на вероятността даден резултат да бъде постигнат. Не трябва да очаквате, че головете ще са така, както е посочено в прогнозата. Факт е, че топката понякога си знае своето и част от головете нямат да бъдат реализирани.

 

Ако го илюстрираме с пример, при хвърлянето на монета има вероятност от 50% да се падне ези и също толкова за тура. Но никой не хвърля монетата очаквайки, че те ще се паднат равен брой пъти. Идеята е, че тази стойност е валидна в дългосрочен план, тя е точка на баланс. В краткосрочен план винаги може да има отклонение от очакванията, но е важно, че в дългосрочен план нещата ще се балансират. При 10 или 100 хвърляния стойностите на ези и тура може да не са 50/50, но при 1000 или 10 хиляди е друго.

 

Просто трябва да знаете, че ако даден отбор има по-висок xG коефициент, това не значи непременно, че ще отбележи повече голове или ще спечели срещата. xG измерва потенциала на шанса, но не излиза на терена, за да играе вместо футболистите.

 

Как се различава тази метрика от традиционните за удари и голове?

 

Взимаме два хипотетични футболисти, които в предишния сезон за стреляли точно по 100 пъти и са вкарали респективно 8 и 14 гола. xG ще вземе предвид ударите в дълбочина, като за всеки от тях ще добави различни характеристики – разстояние, позиция, време в мача и прочие. Това различава стойността на очакваните голове от по-традиционни статистики като удари в целта например. Определя се качеството на всяко положение.

 

Първият играч има стойност от 7 xG, тоест се е очаквало да отбележи само 7 гола. Той обаче е вкарал 8 и е надминал очакванията. Вторият играч е имал стойност на xG от 17.7, или иначе казано е трябвало да отбележи 18 гола. Той обаче се е представил под очакванията. Сега виждате нагледно как броят на вкарани голове сам по себе си не дава достатъчно контекст. Имайки една статистика като xG можем да определим по-обективно какво се случва и какво се очаква да се случи.

 

xG като статистика се предлага от различни платформи, които имат собствени модели

 

Когато търсите в Интернет място, от където да следите тази метрика, ще видите, че има много такива места. Навсякъде принципът на работа е един и същ. Някои услуги предлагат статистиката за определени първенства, други – за други първенства. Ако сравните стойностите за една среща, ще видите, че разликата между различните модели е в рамките на няколко десети. Не е нещо фрапантно.

 

Като цяло зависи от базата данни, с която разполагат. Изчислението става чрез анализ на историческа информация за десетки и стотици хиляди разигравания – ъгъл на стрелба, с кой крак, от колко разстояние, кой е направил асистенцията и прочие, и прочие. Освен на отборно ниво, xG се предлага като статистика и на ниво отделни играчи. Няма конкретно място, от където да взимате информацията, просто изберете това, което ви е най-удобно.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук