Как да предпазим дома си от кражби по време на почивка      

0
Крадци задигнаха близо 90 000 лв. при два удара

В разгара на летния сезон сме и логично, преди да тръгнем на почивка, възниква въпросът как да предпазим дома си от кражби докато отсъстваме.

Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите. Търсят лесно достъпни жилища, отворени прозорци, отключена врата на входа на блока или апартамента, препълнена пощенска кутия, малка консумация на ток и др.

Поставят отличителни знаци, за да проверят апартамента: зацапване или развалят уплътнението на вратата и следят за неговата позиция, цяла бисквита под изтривалката пред вратата, клечки, хартийка (ако остане цяла или не се  размести, значи никой не влиза в дома). Понякога се правят на ключари или други специалисти, за да получат достъп до жилището и разлепят по входовете телефона си или поддържат връзки с хора от охраняващия бизнес, услугите, куриерските фирми и така събират информация.

Не оставяйте ценни предмети, които лесно могат да бъдат забелязани от прозорците.

Ако ползвате услугите на СОД се уверете, че таксата е платена. Може да ползвате и само СОТ – така ще имате охрана на жилището и веднага ще ви бъде съобщено.

Не публикувайте снимки и не вписвайте местоположението си в социалните мрежи – така ориентирате, че домът е празен. Не разгласявайте публично в блока или квартала, че заминавате. Дори може да поканите някой близък да поживее у вас, докато ви няма.

Сложете здрава и качествена входна врата. За крадците всяка секунда е важна и ако ще им трябва време или имат затруднения, много е възможно да се откажат. Трябва да има осветление на етажната площадка, особено ако то е с фотоклетка или крушката светва при движение. Добре осветеният двор има по-голям шанс да отпрати крадеца.

Поставянето на стикер, че обектът се охранява със специализирана техника (дори и да не е вярно) би могло да стресне крадците, но може и да означава наличие на ценности. Оставете при ваши близки или в банка скъпи предмети, документи за собственост, фактури, гаранционни карти, бижута. Добре е доверен човек да наглежда дома и да извършва дребни трикове. Например да вдига щорите и да ги смъква, да оставя различни дрехи на простира през дните, да почиства пощенската кутия от брошури и вестници.

Освен светлочувствителни релета, датчици за движение, комплексни автоматични системи и програмируеми контролери, сред методите за защита е таймер за лампи на различните стаи. Подобни таймери има и за завеси, контакти, чрез които може да се настрои телевизор и радио – звукът от апартамента отказва крадците.

Разновидност на контактите са уредите с дистанционно – съседът с натискане на едно копче от неговия апартамент  ще включва и изключва осветлението и телевизорите в дома ви.

През Skype с помощта на Wi-fi камери, които предават сигнал в реално време може да се наблюдава жилището.

Свободното приложение mydlink Lite  ви свързва с дома и следите обстановката. Може да се използва с  iPhone, телефон с Android, Windows, с Wi-Fi или 3G / 4G връзка.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили