Как естествената светлина влияе на нас и дома ни и как да я контролираме оптимално?

0

Известният архитект Луис Кан твърди, че една стая не е истинска стая, ако в нея не влиза естествена светлина. И в думите му се крие много истина. Притокът на естествена светлина в помещенията съчетава заряда и свежестта на природата с комфорта на собствения ни дом. А освен това, носи и неоспорими ползи за ума и тялото.

В днешната статия ще видим как тя влияе на нас и на дома ни. Освен това сме ви подготвили няколко чудни съвета за максимален контрол на естествената светлина с решения като щори Ден и Нощ, каквито може да откриете в специализирани фирми като Tendencia.bg.

Пуснете светлината в дома си, за да подобрите благосъстоянието си. А в следващите редове разберете как да я контролирате оптимално и защо това е толкова важно!

Основни ползи от естествената светлина

Днес прекарваме огромна част от времето си вътре, поради което пропускаме много от ползите на естествената светлина, включително набавянето на така важния витамин D. А освен че влияе позитивно на настроението и здравето ни, естествената светлина:

  • Помага с енергийната ефективност на домовете;
  • Намалява напрежението за очите ни;
  • Ни прави по-продуктивни;
  • Намалява нивата на стрес и тревожност;
  • Ни помага да поддържаме добър циркаден ритъм.

Не винаги успяваме да се възползваме максимално от тези ползи, просто защото не знаем как ефективно да управляваме достъпа на естествена светлина до помещенията, в които прекарваме време. А това дори не е единствената причина да се научим да я контролираме – с останалите ще ви запознаем в следващата секция!

Защо е важно да я контролираме?

Въпреки че трябва да се стремим да си набавяме максимално много естествена светлина, особено през зимните и мрачни месеци, неограниченият и безконтролен приток не е най-доброто решение. Това е така, защото:

  • Естествената светлина може да доведе до неприятни отблясъци, които пречат на зрението;
  • В горещите дни, температурата на помещенията не само се покачва бързо, но и горещината се натрупва и задържа, водейки до дискомфорт;
  • Пряката естествена светлина, особено когато говорим за директна слънчева светлина, може да доведе до по-бързото захабяване на подови настилки, дамакси и цялостния интериор.

И тук идват внимателно подбраните пердета или щори, които да ви помогнат с контрола. В следващите редове ще се запознаете с най-удачния вариант на ваше разположение.

Щори Ден и Нощ за контрол на светлината

Т.нар. щори Ден и Нощ са едно от най-популярните решения за управление на притока на естествена светлина. Те ви осигуряват пълен контрол, тъй като представляват редуващи се ивици от прозрачни и плътни материи. Може да избирате между два варианта, като и в двата случая може да подберете цветовете на платовете така, че да пасват на интериора ви:

  • Щори Ден и Нощ с хоризонтални ивици – най-често срещаната, класическа опция за този тип щори. Пасват идеално на прозорци с по-малка площ.
  • Щори Ден и Нощ с вертикални ивици – това е по-иновативен вариант, който може да пасне на нестандартни прозорци и е идеален за балконски врати.

Щорите Ден и Нощ са чудесно решение за офис помещения, спални, детски стаи и хола. Това са местата, в които почиваме или сме активни, затова е важно да им обърнем по-специално внимание. През нощта ви позволяват напълно да затъмните помещението за пълноценна и необзепокоявана почивка, а през деня, чрез фина настройка, да контролирате притока на естествена светлина, така че да подобрите настроението и да повишите продуктивността си.

Независимо кой вариант изберете, когато се обръщате към специализани фирми за изработка на пердета и щори може да разчитате както на ръчен, така и автоматичен механизъм за управление на щорите. Така с лекота ще определяте колко интезивен да бъде притокът на естествена светлина.

Разбира се, и други комбинации и алтернативни решенията могат да ви осигурят търсения качествен контрол на естествената светлина. Ако предпочитате по-елегантните визии, винаги може да съчеатете плътни завеси с перде щори, роло щори или класически венециански щори. А ако все пак щорите не са по вкуса ви, може да комбинирате плътни завеси с тънки пердета на слоеве.

Подборът е индивидуален и всичко зависи от предпочитанията и бюджета ви. Не се колебайте да потърсите експертен съвет и консултация с професионалисти, за да си осигурите максимален комфорт във всяка стая.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук