Как може да се провери валидността на зеления сертификат?

0
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на зеления сертификат предстои до часове, но все още няма яснота как използването му като пропуск ще се контролира. Според здравния министър Стойчо Кацаров служителите в различни фирми – например големи магазини или институции, кина или театри – няма да проверяват дали сертификатът е валиден. Ще се интересуват само дали посетителят има документ, който да доказва ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен тест.

От декември антигенния тест ще важи като зелен сертификат, купуваме 3000 дози антитела

Все пак има лесен и бърз начин да се провери дали сертификатът е валиден. Това може да се направи чрез мобилното приложение CovidCheckBG. То е разработено от държавната фирма „Информационни системи“ и може да се изтегли GooglePlay. Приложението обаче не е достъпно за Iphone.

Чрез него може да се сканира QR кодът на сертификата. При проверка се изписват се трите имена на гражданина, датата на раждане, датата на ваксинация, името на ваксината, производителят ѝ и общият брой поставени дози. Проблем с приложението може да се появи при защитата на личните данни, макар че то не пази информация от предишни сканирания.

От непълнолетните няма да се иска зелен сертификат

Зелен сертификат може да се изтегли от сайта his.bg. Системата дава възможност за получаване на документ за ваксинирани, преболедували или тествани.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили