Как разпоредбите извън ЕС за криптоактивите могат да засегнат ЕС

0

ЕС въвежда иновативна регулаторна рамка за криптоактиви с MiCA, но нарушава финансовата стабилност извън своите граници.

През юни 2023 г. Европейският съюз прие нова и широка регулаторна рамка за криптоактиви, известна като MiCA, с цел регулиране на пазарите на криптоактиви. Този регламент се съсредоточава върху стабилните монети, обещаващи „стабилна стойност“ в сравнение с официалните валути или стойности. MiCA включва строги правила за прозрачност и управление, както и пруденциални правила, сходни с тези, които се прилагат за други финансови институции.

Целта на MiCA е подобряване на защитата на гражданите, финансовата стабилност, иновациите и финансовото приобщаване. Въпреки това, комисарят на ЕС Мейрад Макгинес изрази загрижеността си за финансовата стабилност в трети държави, които все още липсват на регулация.

В резултат на този нов регламент, Обединеното кралство представи обширно законодателство относно криптоактивите, като се стреми да се превърне в „криптоцентър“ и да привлече глобални дейности. Въпреки това, новият закон не предоставя детайлна регулация и я оставя на националните финансови органи.

Съединените щати, от своя страна, предоставят надзор на финансовите пазари за криптоактивите, когато те се квалифицират като ценни книги, но този статус може да варира, създавайки правна несигурност. В допълнение, приложимата регулация е свързана с ценни книжа, а не с финансови институции.

Учени и международни организации предупреждават за нестабилните ефекти на стабилните монети върху финансовата система и настоят за строги изисквания за прозрачност, както и за ефективна международна координация и сътрудничество.

Въпреки това, по-строгата регулаторна рамка в ЕС в сравнение с трети държави може да има неблагоприятни последици за развитието на пазарите на криптоактиви. Следователно регулаторните действия на ЕС следва да се осъществяват със съобразеност и внимание към потенциалните последици, докато все още са необходими политически действия на трети страни, за да се поддържа финансовата стабилност.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук