ЕС разглежда създаването на нова категория за водачи на високопроходими автомобили

0

ЕС разглежда нова категория за високопроходими автомобили и уеднаквени шофьорски права

Европейският съюз разглежда възможността за въвеждане на нова категория за водачи – В+ за управление на високопроходими автомобили (SUV), информират белгийски медии. Категорията В+ ще бъде необходима за водачите, които желаят да управляват превозни средства с общо тегло над 1800 килограма. Това предложение идва по инициатива на ръководителя на преговорите между институциите на ЕС от страна на Европейския парламент, Карима Дали.

Промяната би могла да засегне също и някои електромобили, поради тежестта на техните батерии. По предложението на Дали, категория В+ трябва да бъде получена от водачи, които са притежавали категория В поне две години и са на възраст поне 21 години.

Други предложения, които се разглеждат, включват установяване на максимална скорост на движение в ЕС от 130 км/ч (90 км/ч за младите водачи) и въвеждане на уеднаквена шофьорска книжка с точкова система за нарушения. Преговорите във връзка с тези предложения са свързани с инициативата на Европейската комисия, представена по-рано тази година, която цели бъдещи промени в европейските свидетелства за правоуправление.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук