Как възникват рамките за снимки

0
Рамка

Историята на рамките за снимки и картини е доста богата. Индустрията за рамкиране се развива и променя още от 14-ти век насам. От ренесансовия разкош и изобилие, до пълната простота и минимализъм на съвременния декор, развитието на рамките отразява по неповторим начин социалните и визуални промени, през които минава нашето общество през различните векове.

Концепцията за рамка възниква още в египетското и гръцкото изкуство, като просто се рисува такава около изображението, на същото ниво и субстрат като самото произведение на изкуството. Този подход е идеален за фрески и стенописи, тъй като служи като очевиден разделител между изображението и останалата част от декора на стаята.

Едва през 12-ти век действителното разделяне на рамката и картината става популярно. През Средновековието много рисунки са били рисувани не върху платно, а върху дървени плоскости. След това около тях се издълбавал лек улей в дървото, който да маркира рамката. И така тази част бива боядисана, изрисувана или резбована впоследствие.

 

По време на италианския Ренесанс от 14-ти до 16-ти век видът на рамките е тясно свързан с архитектурните стилове. Идеята е картините да се впишат безупречно сред богато украсените прозорци и врати в интериора. В сравнение с повечето други времена, през Ренесанса има най-много вариации в дизайна на рамки.

 

Предимно в Италия, започвайки около 1600 г., бароковият стил изменя много аспекти на изкуството и архитектурата. Така че не е изненадващо, че това засяга и индустрията за рамкиране на картини. Стилът се идентифицира с преувеличени форми и величие, а рамките често съдържат големи детайли. Най-често това са листа, преплетени в сложни, триизмерни  дизайни.

 

Рококо е следващото популярно художествено движение от 18-ти век и този пищен и богато украсен стил се проявява върху много рамки. Характеристиките му включват асиметрични дизайни и множество органични елементи като животни, растения, мидени черупки и др..

За съжаление Френската революция (1789-1799) ефективно спира дори най-простите дизайнерски елементи. По нейно време рамките са конструирани с възможно най-прост профил, без никакви орнаменти.

През 1799 г. Наполеон Бонапарт идва на власт и възкресява индустрията. Всъщност той наредил много от рамките, показващи произведения на изкуството в Лувъра да бъдат подменени. За да бъдат в крак с потока от поръчки, майсторите започват да си служат с дългите готови профили, които се използват и до днес за оформяне на рамки. Това позволява на рамкьорите просто да изрязват и свързват предварително резбовани или боядисани летви, вместо да се налага да издълбават всяка една поотделно.

В днешно време вариациите на рамките са хиляди. Използват се най-различни материали и методи за изработката им. Дори могат да бъдат лазерно изрязани във всякакви форми, което ги прави страхотен вариант за персонализирани подаръци по всякакъв повод. Възможностите са на практика безкрайни.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук