Силна магнитна буря удари Земята, регистрираха „космически канибализъм“

0

Силна магнитна буря удари Земята днес, съобщава SpaceWeather.com, който се занимава с наблюдаване на слънчевата активност.

Най-интересното е, че учените са регистрирали факт на „космически канибализъм“.

Поредицата от изригвания на Слънцето, които предизвикаха изхвърляне на коронална маса, са започнали в неделя, 14 август, но във вторник, 16 август, рано сутринта учените от Националната администрация за океански и атмосферни изследвания на САЩ са регистрирали изригване от клас M5 на Слънцето от петно с названието AR3078. В резултат на това към Земята се отправил втори огромен поток от слънчеви частици.

Вторият плазмен поток по пътя си погълнал предишния, изстрелян два дни преди това. В резултат днес до нашата планета ще достигне по-мощен поток, а предварителната прогноза на NOAA е за геомагнитна буря от клас G3, която според класификацията на агенцията се смята за силна.

Но, изглежда, и това не е всичко. Късно вечерта във вторник, 16 август, учените са регистрирали още 4 изригвания от клас M и 13 изригвания от клас C. Отново Слънцето е запратило поток от слънчеви частици в нашата посока. Той ще достигне Земята утре, 19 август, а предварителната прогноза на учените е за геомагнитна буря от ниво G2.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук