Какъв мокет да изберете за стълбите в къщата?

0

Мокетът, за разлика от килима, се характеризира с повишена устойчивост на износване, което го прави изключително подходящ за покриване на всяка повърхност, включително стълби. Тук е особено важно да вземете точните размери, за да пасне идеално на стъпалата, за които сте го предвидили. Неговото слагане не е трудно, но изисква повече време. Има евтини цени, както и много видове от качествени материали, сред които лесно ще изберете най-подходящия за вас.

Защо да облечете стълбите си с мокет?

Има няколко основни причини, поради които е добре да се възползвате от покритие за вашите стъпала според онлайн магазин Домко:

  1. Когато се нуждаят от освежаване – стълбите не подлежат на боядисване и ако искате да ги направите част от интериора, или искате да ги подобрите по някакъв начин, най-добрият вариант за тях е полагането на мокет. Той наистина може да направи чудеса и със сигурност ще ги накара да изглеждат много по-добре естетически. Така ще можете да ги впишете много по-лесно в цялостния интериор на помещението.
  2. При създаване на прекалено много шум по време на слизане и изкачване по тях – ако имате малки деца в къщата, които редовно бягат по стълбите, поставянето на мокет може да бъде вашето спасение. Той ще обира звука от стъпките и така шумът ще бъде много по-малък.

Кой вид е подходящ за стъпалата?

мокет за стълби

Много хора се чудят какъв стил мокет е подходящ за тяхното стълбище. Отговорът е недвусмислен – всеки, който ви харесва! Всеки стил може да се използва в това пространство, само дебелината му е важна. Твърде дебелите модели едва ли могат да се използват за тази цел, защото са по-трудни за поставяне около стъпалата.

Много хора се притесняват как ще изглежда мокетът на кръстовището на стъпалата и до парапетите. Това съвсем не е проблем, ако той бъде инсталиран правилно.

Стълбището е тази част от къщата, при която степента на пропускливост е особено висока. И това не е само защото живущите в нея често го използват. Ефектът от движението по него е много по-висок в сравнение с плоските повърхности, защото когато ходите по стъпалата, силата на гравитацията е много по-висока. Това означава, че е добре да използвате по-висококачествени килими. Въпреки че това може да ви струва малко повече средства, то почти със сигурност ще спестите пари в дългосрочен план.

Изчислете правилните размери

За да установите точното количество мокет, които ви е необходим, трябва много внимателно да измерите вашите стълби. Най-сигурният вариант е да мерите стъпало по стъпало, защото при някой стълби, като витата, не са еднакви по размери. Не забравяйте, че мерки трябва да бъдат взети от всички страни.

Как да го положите

Монтирането на мокет върху стълби е доста бърза работа особено когато говорим за прави стълби без площадки. За професионалните монтажници на килими обикновено отнема само няколко минути на стълбище, за да го завършат цялото.

Рязането може да бъде направено лесно, с помощта на шаблон. След като лентите и подложките са монтирани и мокетът е нарязан по размер, следва неговото полагане. Всеки модел има определена посока на поставяне, с която трябва да се съобразите. Нужно е да внимавате при залепването на отделните части, за да се получи плавно сливане и да няма дупки между тях.

Правилното поставяне не е важно само за добрия естетически вид. То също така ще увеличи устойчивостта на износване, както и експлоатационния срок.

Все пак, ако не сте сигурни в способностите си за неговото полагане, то не се притеснявайте да се обърнете към майстори, които да го поставят бързо и лесно.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук