Каква пръскачка да избера?

0

Пръскачките са градински уреди, необходими за всяка градина.  Използват се за поливане, третиране на насаждения, премахване на вредители по тях. Според размера и функциите пръскачките намират приложение за пръскане на стайни растения до обработка на големи овощни градини и лозя. Разполагат с резервоар с различна вместимост и пулверизатор. Изборът на пръскачка се свежда до размера на обработваемата площ, честотата на пръскане, типът разтвор.

 

Моторни пръскачки

Източник на изображение: iStockphoto.com

 

Бензиновите пръскачки са подходящи за по-големи площи благодарение на високата си производителност. Оборудвани са с 2-тактов или 4-тактов двигател, като разликата между тях е, че първите работят със смес от бензин и масло, докато четиритактовите пръскачки са много по-мощни, произвеждат по-малко вредни емисии и не изискват смес, както двутактовите.

 

Моторните пръскачки са значително по-мощни от ръчните модели и също осигуряват по-силна струя. Тъй като са по-производителни, с тях може да се третират големи площи. Поради това те са подходящи дори за професионална употреба

 

Пръскачките са изработени от пластмаса, а контейнерът им е произведен от неръждаема стомана или PP. Разполагат още с бензинов двигател, дозираща система и система за управление. Обикновено са леки и подходящи за носене дори продължително време. Трябва да се има предвид, че по-големите резервоари обаче може да доведат до натоварване на гърба и до преуморяване на работещия.

 

Този тип пръскачки са надеждни, качествени, високопроизводителни. Когато се избира моторна пръскачка трябва да се имат предвид параметри като мощност, дебит на въздуха, вместимост на резервоара, площта на пръскане и разход на гориво. По време на работния процес е строго препоръчително да се използват предпазна маска, очила, ръкавици и подходящи обувки с цел намаляване на риска от попадане на разтвор върху тялото.

 

Бензиновите пръскачки имат само една разновидност – гръбни. Намират широко приложение – за торене, пръскане с препарати, но и за поливане на насаждения. Към някои модели може да се постави дори допълнително помпа за увеличаване на налягането. Това осигурява по-силно пръскане и възможност за достигане на по-далечни места. Поради тази причина един от най-важните параметри при избора на бензинова пръскачка е височината на пръскане. Дюзата на моторната пръскачка може да бъде пластмасова или месингова, като втората е по-издръжлива и надеждна.

 

Ръчни пръскачки

 

Ръчните пръскачки са компактни уреди, подходящи за всеки градинар. Те са просто устроени и имат ниска цена. Ръчните пръскачки разполагат с резервоар, клапан, регулиращ налягането, и дюза. Този тип пръскачки са с ниско тегло и са предназначени за по-малки площи. Подходящи са за ежедневна употреба, когато не се изисква много голяма мощност. Ръчните пръскачки също се делят на няколко вида – пулверизатори, еднораменни и двураменни.

По-малките модели се носят дори с една ръка, докато по-големите и по-тежки разновидности се доставят с презрамки за по-удобно и лесно носене върху гърба. Ръчните пръскачки са малки и леки, като с тях може да се третират места, които са по-труднодостъпни за моторните например.

Когато се избира ръчна пръскачка трябва да се има предвид и обема ѝ. Колкото по-малка вместимост има, толкова по-често ще се налага наливане на разтвор. Това води до прекъсване на работния процес и съответно забавяне на работата. От друга страна, ако се вземе пръскачка с по-голяма вместимост, а площта, която ще се обработва е малка, ще бъде по-тежко за носене и ще се натоварва повече гърба на работещия. Дори обаче да се вземе по-голяма пръскачка не е задължително да се запълва догоре.

Обикновено малките ръчни пръскачки (пулверизаторите) с резервоар между 0.5 и 1.5 л са много удобни за носене, тъй като са леки. Те са подходящи за малки площи между 10 и 40 м² и обикновено се използват за малки растения. Намират приложение за балконите и терасите. 

Ръчните пръскачки, които са с обем 3-10 л, са подходящи за малки и средно големи площи до 200 м², а тези с обем 6-10 л са предназначени за по-големи площи, включително за третиране на дървета и храсти. Гръбните пръскачки с вместимост 12-18 л пък се използват за средно високи култури.

Източник на изображение: iStockphoto.com

 

Акумулаторни пръскачки

Освен ръчните и бензиновите пръскачки съществуват също акумулаторни, които са предназначени за малки и средно големи площи. При тях изпомпването не е ръчно, а заменено от мотор, задвижващ помпа, която нагнетява въздух. Ако сте избрали акумулаторна пръскачка, трябва да обърнете внимание на батерията, обема на резервоара, дължината на маркуча и вида дюза

Вместимостта на резервоара обикновено варира между 5 и 18 л. От много важно значение е капацитетът на батерията и времето на използване без да е необходимо презареждане. Някои модели се доставят с батерия, а за други е необходимо допълнително закупуване.

Акумулаторните косачки се делят на следните 3 вида – колесни, раменни и гръбни. Предимството на колесните пред останалите например са стабилните колела, благодарение на които не е необходимо да се пренасят на ръка или гръб. Другият плюс на този тип косачки е, че може да се използват от жени и възрастни хора.

 

Откъде да закупя?

В onlinemashini.bg можете да намерите разнообразни модели градински ръчни, моторни и бензинови пръскачки, подходящи за хоби и професионална употреба. 

В онлайн магазина ще получите отлично обслужване с поръчка без да е необходима регистрация, както и бърза доставка в рамките на 3 дни. Поръчката можете да направите много бързо от телефон, таблет или лаптоп.

Цените са едни от най-добрите на пазара, като не малко са и промоционалните продукти. При получаване на пратката имате опция за преглед и тест. Освен това доставката е безплатна за всички поръчки над 70 лв.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук