Какви характеристики отличават обувките за трекинг от другите обувки

0
обувки

Важно е да разберете малко за компонентите, използвани за изработката на моделите за алпийски трекинг и туризъм, за да разберете разликите между тях.

Горна част

Част от обувката, която покрива горната част, страните и пръстите, както и петата на крака. Горната част на обувките е изработена от първокласни велур и набук, както и от тънки, леки синтетични материи, които са изключително устойчиви на износване.

Подсилване

На горната част е добавен повече материал, за да издържи на натоварването, свързано с използването, и да запази формата си. Системата, която свързва областта на подбедрицата с подметката и петата за по-добра гъвкавост и опора, е конструктивна особеност, която се среща при всеки чифт качествена трекинг обувка. Това е системата, която води и до оскъпяването на този тип обувки. Но възползвайки се от обувки.бг кодове за отстъпка можете да ги купите по-изгодно, дори и от стандартен модел ежедневни обувки.

Накрайник

„Накрайникът“, или моделът на стъпалото, служи като основа за всички висококачествени обувки. След това обувката се „изработва“, или се оформя и изгражда около него. Така се създават уникалната форма и характеристики на обувката или ботуша. Мъжките и женските стелки са направени за специфични дейности. Разбира се, има и обувки, направени специално за жени, за да се създадат дамски модели за трекинг.

Междинна подметка

Частта от подметката, която се намира между подметката и горната част, се нарича междинна подметка. Тя служи като възглавница и служи за абсорбиране на удари. Тя също така влияе върху твърдостта заедно със стелката. Въпреки че твърдите обувки може да изглеждат като лош избор, те всъщност предлагат по-голям комфорт, стабилност и точност при катерене и са полезни при дълги преходи през скалисти, неравни терени.

За направата на междинни подметки се използват найлон или EVA (етиленвинилацетат). Тъй като найлонът обикновено е по-твърд и издръжлив, той е идеален за продължителна употреба в планината. EVA има повече омекотяване и е малко по-лека. За стръмни терени някои модели за алпийски трекинг имат специално разработени междинни стелки с ергономична форма, дълготрайна омекотяваща сила и отлично абсорбиране на ударите.

Външна подметка

Външната част на подметката, която контактува със земята, се нарича външна подметка. Тя е прикрепена към подметката на обувката с помощта на лепило. Значителна роля играе шарката на протектора върху подметката. Подметките на качествените обувки за алпийски трекинг са създадени от известните експерти в областта на технологиите за подметки Vibram и Pomoca. Те използват само първокласни каучукови смеси. Техните шарки на протектора включват жлебове, накрайници и клинове, които са внимателно обмислени, за да предлагат отлично сцепление с кал и трева и добро сцепление със скали и сипеи. За да се предотврати подхлъзване или плъзгане, когато сте извън пътеката, сцеплението се отнася до „триенето“ или способността да се придържате към дадена повърхност. От друга страна, сцеплението се отнася и до способността да забиете грайфер в по-мек терен.

Дизайн на протектора

Начинът, по който са разположени накрайниците, влияе върху ефективността на обувката. Поради по-голямата контактна площ между подметката и скалата, плитките, широко оформени накрайници често се представят по-добре върху гладки повърхности като варовик или гранитни плочи. По-дълбоките накрайници захапват по-силно и осигуряват по-добро сцепление в хлъзгави условия като чакъли, по-мека почва и дори сняг. Това важи особено за подметките с назъбени външни накрайници.

Освен това разполагат със спирачка на петата, която представлява ясно изразена издатина в задната част на горната част преди предната част на стъпалото, която намалява възможността за подхлъзване върху хлъзгави повърхности. За максимална сила и стабилност през стъпалото върху стъпала и стълби, някои от най-добрите подметки за алпийски трекинг имат и зона със специфични правоъгълни накрайници в областта на средното стъпало.

Шнурове за стягане

Всички качествени обувки за трекинг, имат връзки за стягане, за по-добра прецизност на техничен терен и по-голяма точност при регулиране на зоната на пръстите на обувката.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук