Какви видове принтери има и как да изберем?

0

Периферните устройства са важна част от компютърната система и изборът им е важен. На световния пазар за техника съществува голямо разнообразие от производители, стараещи се да се усъвършенстват и да предоставят на потребителите най-доброто, отговарящо на нуждите им.

Сред устройствата, които трябва да бъдат избирани вследствие на проучени параметри, функции и характеристики, са принтерите. Специалистите от онлайн магазин Ardes.bg, споделят какви са основните видове и на кои характеристики следва да обърнете внимание.

принтери Ардес

Какви видове принтери има

Има много и различни типове принтери, които предлагат различни модели, работещи с различна технология на печат и различаващи се по цените. Основните такива, които държат високи позиции на пазара и се характеризират с търсеност, са:

 • Мастиленоструйни – те са подходящи предимно за домашна употреба, защото принтират качествено, но не на професионално ниво. Съвременните варианти печатат цветно, използващи различни цветни консумативи. Резервоарът с мастилото се съдържа в главата, откъдето се изстрелва на струи към листа хартия;
 • Лазерни – използват се на места, където се извършва често принтиране в големи количества – офиси, копирни центрове, общински сгради и центрове. Те предлагат по-добро качество на отпечатване на текстове, но по-ниско при изображения;
 • Матрични – те използват печатащи глави и притежават игли – между 9 и 24, задействани по магнитен начин. Те се характеризират с ниска скорост на печатане; 
 • 3D – тези принтери са сред най-иновативните, използват се за отпечатване на прототипи. Чрез тях е подходящо да бъдат изработени малки на размер изделия. Най-често те се използват в професионален аспект;
 • Фотопринтери – те могат да бъдат предназначени както за професионално ползване, така и за любителски печат. Това условие определя различните подвидове. Тяхната цел е да осигурят много добро качество на принтираните изображения.

 

За какво служат комбинираните устройства

За удобство на потребителите има изобретени комбинирани варианти, които съчетават в себе си няколко устройства в едно. Най-често това са: тонер, скенер, факс и копир. 

Предимство на комбинираните устройства е, че не можете да извършвате множество дейности, без да има необходимост да притежавате уредите отделно. Така, освен че спестявате средства, защото купувате един уред, получавате множество функции, вие спестявате и ценно пространство, което може да бъде ангажирано по друг начин.

Тези комбинирани апарати са подходящи и често предпочитани като офис оборудване и в търговски обекти, които често използват услугите на горепосочените устройства.

На какво да обърнем внимание при избора

Екипът от професионалисти на онлайн магазин Ardes.bg селектира основните неща, към които трябва да насочите своето внимание, когато избирате да закупите принтер:

 1. Изберете доказан търговец със солидна репутация, който ще ви предостави гаранционен срок за закупения принтер.
 2. Съобразете целите и избрания артикул и дали кореспондират помежду си. Ако искате да използвате уреда в по-професионални условия с висока скорост на печатане и голямо текучество, не залагайте на мастиленоструйни или матрични.
 3. Обърнете внимание на разхода на консумативи и по-специално мастило. Има много модели, които са евтини, но разходите за консумативи възлизат многократно над сумата на самия принтер.
 4. Резолюция – можете да заложите на принтер с резолюция 1200х1200 dpi, особено когато устройството ви е необходимо за професионално ползване;
 5. Операционна памет – тя е тясно обвързана със скоростта на принтиране. Ако обемът на принтиране е по-голям, изберете модел с по-голям капацитет на паметта.
 6. Комбинативност – ако ви е необходимо повече от печатане и използвате също сканиране или факс, можете да заложите на комбиниран вариант.
 7. Не на последно място стои производителят на самото устройство.
агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук