Коя марка зимни гуми да предпочетем

0

Зимата е на прага и времето за „преобуване“ на автомобила почти е настъпило. Какви зимни гуми и марка е правилно да изберем? Какво казват специалистите относно марката Goodyear и с какво се отличава? Какви са правилата за избор, има ли значение видът на пътя, кои видове са за предпочитане  и защо брандът е толкова използван от милиони собственици на МПС?

гуми Goodyear

Защо се налага смяна на летните със зимни гуми Гудиър

Времето за смяна настъпва при трайно задържане на околните температури по-ниски от 7°C. Тогава каучукът на летните „автомобилни обувки“ започва да се втвърдява и се влошава сцеплението. Това нарушава стабилността на управлението и увеличава риска от ПТП.

Моделите за зимата са с по-добри показатели и са изработени от каучук с различен химичен състав, който му позволява запазване на нужната гъвкавост при ниски температури. Каналчетата са повече и по-дълбоки, което позволява натрупване на сняг в тях. Това спомага за подобреното сцепление при преминаване по заснежени терени.

Защо марката Goodyear е предпочитана

Това е основана през 1898 г. компания в Акрон. Тя е производител на каучукови изделия, включително и на автомобилни зимни гуми Goodyear. Основател на дружеството е Франк Сиберлинг.

Зимните гуми под марката Goodyear са изключително популярни по целия свят и това има своето обяснение. Тези каучукови изделия са адаптирани за системна и натоварваща работа в условия на мегаполиси, неравни и релефни терени. Средният им ресурс е над 60 000 км. пробег.

Добре подбраните зимни гуми под марката Goodyear позволяват до 5% икономия на гориво, намаляване на риска от занасяне и катастрофи. Продуктите на компанията са предпочитани, тъй като ръководството много държи да са качествени и в производствените мощности се прилага строг контрол в тази посока. Изделията на Goodyear предоставят комфорт, а шумът в движение е сведено до минимум. Зимните гуми Goodyear се отличават със страничните си ламели за подобрено управление на колата, максимална площ на контакт с асфалта и стабилност на МПС при управление..

Какви зимни гуми Goodyear са подходящи

За получаване на най-добрите резултати, правилният избор онлайн е от съществено значение. Ето някои особености:

  • с шипове, фрикционни или европейски – първите са подходящи за преминаване през лед. Те са метални и леко изпъкнали от повърхността, което позволява запазване устойчивостта на управлението. Вторите са идентични на първите, но без шиповете. Отличават се с дълбоките си канали, което запазва устойчивостта на управлението, дори и при заснежени терени. ЕВропейските са предназначени за местата с малко валежи на сняг и с леки студове;
  • размерите – препоръчителните могат да се видят в документацията на превозното средство. Нанесени са отстрани на зимните гуми Goodyear и изглеждат като 175/70 R13. 175 е широчината, 70 е височината, която е процентното съотношение от широчината. R показва радиалната структура на вътрешните нишки, а 13 е диаметърът на колелото в инчове. Зимните гуми Goodyear са обозначени с допълнителна иконка отстрани във вид на планина или снежинка;
  • скоростен индекс – колкото по-висок е той, толкова по-малка е проходимостта при заснежени пътища и обратно. На суха пътна настилка, високият скоростен индекс е за предпочитане, тъй като спирачния път е значително по-кратък.

Често предпочитани са моделите Ultra Grip, отличаващи се с добър спирачен път върху сняг и намалена вероятност от аквапланинг. При покупката, минималната дълбочина на каналите на протектора трябва да е поне 4 мм, а специалните индикатори позволяват бързото установяване на времето за износване и смяна. Ламелната технология на протектора е с минимален шум при движение.

Как видът на терена оказва влияние

При покупката на зимни гуми е важно да се съобрази видът на терена, по който ще се движите. В южната част с леки заледявания е добре използването на европейските модели под марката Goodyear. Не се препоръчват при екстремни температури и големи студове. За градски условия, където пътищата като цяло се почистват редовно, се препоръчват фрикционните.

Моделите с шипове се използват в селските райони, където трафикът е минимален, рядко се почистват пътищата и заледяванията са често срещани. Това важи и за местата, където рядко се почистват и трайно се задържа сняг и вода.

Какви допълнителни съвети дават специалистите

Експертите препоръчват новите продукти, тъй като със стареенето, каучукът на употребяваните аналози губи свойствата си и лесно се износва. Не се препоръчва покупка на комплект само за задвижващия мост, поради повишения риск от занасяне и нарушаване на устойчивостта на пътя. Препоръчва се, на всеки 8000 км пробег смяна на местата на колелата, което удължава експлоатационния им период. При употреба над една година се препоръчва монтирането на по-запазените колела на задна ос на автомобила. Това намалява вероятността от поднасяне на снега.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук