Какво представляват афоризмите

0

Какво е значението на афоризмите

Афоризмите са кратки изречения с много силни послания. Те обобщават житейска мъдрост и морално знание. В древността Хипократ е нарекъл Афоризми своя труд, в който описва симптомите и диагнозите на болестите, както и методите за тяхното лечение и профилактика. През гръцката античност aphorisms освен медицинско значение се определя и като мъдрост и сентенция. Днешното си значение придобиват през ⅩⅦ век в европейската моралистика, когато медицинското значение остава на заден план и афоризмите стават рецепти за душевно здраве, познание и хармония на душата и тялото.

Афоризмите имат автор и те предават неговата житейска философия. Te могат да бъдат събрани като независими елементи в едно произведение или както обикновено става, смислово да бъдат съчетани, разкривайки значението на конкретно житейско явление – например за истината, за живота, за смъртта.

Хората са свикнали да намират в афоризмите отговори на екзистенциални въпроси или търсят такива, които отговарят на техния вътрешен мир.

Често ги използваме и като красиви пожелания за празник или друг специален повод. Кратката форма и тяхната смислова наситеност ги правят предпочитани от всички по различни поводи.

Какви видове има

Афоризмите могат да бъдат смешни, цитати на известни личности, притчи за живота и приятелството, съвети за любовта, за пътуване, вдъхновяващи мисли, народни мъдрости, пожелания за рожден ден, имен ден, сватба. 

Можете да откриете поредица от много красиви книги, събрали цитати и мисли, посветени на различни теми като любимата баба, сестра, внучка, учител и т.н.

Ето няколко вдъхновяващи сентенции за живота и любовта:

„Истинският въпрос не е дали съществува живот след смъртта. Истинският въпрос е дали си жив преди смъртта си.“ – Ошо

„Никога не позволявайте на училището да пречи на образованието ви.“ – Марк Твен

„Щастието е като пеперуда. Колкото повече го гоните, толкова повече ви се изплъзва. Но ако насочите вниманието си към други неща, то идва и каца тихо на рамото ви.“ – Хенри Дейвид Торо

„Любовта е всичко, което имаме — единственият начин да си помогнем един на друг.“ – Еврипид

„Любовта е като войната — лесно е да се започне, но е трудно да се спре.“ – Лев Николаевич Толстой

„На Любовта трябва да се наложи карантина, както на холерата и чумата, от които Тя прави по-големи опустoшения…“ – Иван Вазов

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили