Какво следва след вота?

0
39
Какво следва след вота на недоверие?

Какво следва след вота на недоверие? – този въпрос вероятно си задават голяма част от българите.

Според една от хипотезите предсрочни парламентарни избори ще могат да се проведат едва през април 2017 година.

Държавният глава Росен Плевнелиев е длъжен отново да връчва мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент.

Според резултатите от парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. мандатът отива първо при ГЕРБ – партията с най-голяма подкрепа, после при БСП, а при неуспех – при трета партия, избрана от Плевнелиев. Срокът за връчване и връщане на „неизпълнен“ мандат е седем дни за всяка партия, но няма срок, в който президентът да връчи първия мандат.

При невъзможност за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, оставката на правителството е факт, но Плевнелиев няма право да разпуска Народното събрание и да насрочва дата за нови парламентарни избори. Причината – конституционно изискване, според което президентът не може да подписва такъв указ в последните три месеца от мандата си. Мандатът на Плевнелиев изтича на 22 януари 2017 г.

Сегашният държавен глава обаче все пак трябва да сформира служебно правителство, което до управлява страната с действащ парламент.

Има и друга хипотеза, че Плевнелиев няма да бърза с връчването на първия мандат, а тъй като цялата процедура по връчване и връщане на мандата отнема около два месеца, кабинетът „Борисов 2“ ще работи до мандата на новия президент.

С встъпването в длъжност на новия – пети президент на България, той ще трябва веднага да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за извънредни парламентарни избори.