Кампания за безплатни прегледи срещу туберкулоза в Русе

0

В русенската Белодробна болница „д-р Димитър Граматиков“ започва кампания за превенция на туберкулозата.

Тя ще се проведе от 17 до 21 юни и е в изпълнение на дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г.

Всеки работен ден през следващата седмица в периода от 09.00 ч. до 12.00 ч. в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания /СБАЛПФЗ/ ще се провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза чрез анкети, прегледи и консултации. При необходимост ще се правят и допълнителни изследвания, като проба Манту и снимка на белите дробове. Навременното откриване на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция обуславят своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора.

Кампанията е ежегодна и се провежда четири пъти годишно – през месеците март, юни, септември и декември. Средно по около 150 души преминават през Тубдиспансера по време на едноседмичните кампании.

По данни на Регионалната здравна инспекция заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2023 г. представлява 13.5 на 100 000 население, като регистрираните лица с туберкулоза са 881. За сравнение през 2022 г. техният брой е 792, като се запазва тенденцията броят на мъжете да е по-голям от този на жените. През 2023 г. на територията на област Русе са съобщени и регистрирани 13 случая на туберкулоза, а през 2022 случаите са били 19.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук