Кандидатът за екоминистър свързана с осъден за кражба?

0
Силвия Бакърджиева

Предложената от „Има такъв народ“ за министър на околната среда и водите Силвия Бакърджиева е свързана с осъждан за кражба. Това става ясно от проверка, публикувана първо в блога на програмиста Васил Величков, пише Mediapool. Според няколко издания данни тя е омъжена за Живомир Бакърджиев осъден за обир на къща и лежал в затвора.

Във визитката на Бакърджиева, представена от ИТН, е записано, че тя има стаж в държавната администрация, работила в европейски институции, както и в частния сектор. Според профила й в LinkdIn през миналата година тя е била юридически съветник на фирмата „Органик Серт“.

В сайта на това дружество като телефон за контакт е посочен номер, който съвпада с контактите на друга компания – „Де Юре Авис“. До миналия месец тя е била 100% собственост на Бакърджиева, пише „Свободна Европа“. До април тази година Бакърджиев е управител и съдружник в „Органик серт“.

Мъж със същите три имена е бил арестуван през 2012 г. по подозрение за участие в престъпна група, наречена от МВР „Гастрольорите“. Според разследващите те са се опитали да оберат къща на бизнесмен в „Св. Влас“, защото предполагали, че той държи голяма сума пари у дома си. Трима от групата, сред които и Бакърджиев, са осъдени окончателно в началото на миналата година. Според решението те той трябва да лежи 4 години. По информация на „Дневник“ той е освободен предсрочно преди няколко седмици – на 12 юли.  Прокурорът и представителят на затворническата администрация са били на мнение, че мъжът се е поправил и може да бъде пуснат на свобода по-рано. Справка в документите по делото „Гастрольорите“, гледано от спецсъда, сочи, че в едно от разпорежданията е записано вещи на Бакърждиев да се върнат на „съпругата му Силвия З. Бакърджиева“. Двамата фигурират и като страни по ипотека, учредена преди почти 10 години.

Пред „Свободна Европа“ Бакърджиева заявява, че не иска да коментира въпроси от лично естество. Заявява следното:

„Предвид правосъдната система в България, правоприлагането и това, което се случваше последните 10 години, т.е. цялата порочност, съвсем спокойно може да доведе до превръщане на невинни граждани във виновни“.

Пред „Дневник“ тя не отрича, че Бакърджиев й е съпруг, а на въпрос как неговата присъда би се отразила върху кандидатурата й заявява:

„За моите професионални качества трябва да бъда съдена от постиженията ми до момента“.