Карантинираните ще гласуват със заявление до общината

0

Поставените под карантина ще могат да гласуват в подвижни урни, след като подадат заявление до местната община, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). На база на него ще бъдат включени в списъците с хора, които искат дадат вота си така.

Все още обаче не е изяснен въпросът как ще се подава заявлението, ако поставеният под карантина няма достъп до интернет. В инструкциите на здравното министерство е описан само вариантът с електронно заявление, заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Поставените под карантина ще гласуват в подвижна урна

Възможността поставените под карантина да гласуват по този начин бе дадена с промени в закона. Досега това се правеше само за хора с тежки заболявания или увреждания.

Членовете на избирателните комисии вероятно няма да завършват пълния процес по ваксиниране за коронавируса, разбра се на брифинга на ЦИК в четвъртък. Причината е, че комисиите ще бъдат определени до 3 март, а от здравното министерство настояват списъците с желаещи имунизация да им се дадат най-късно до 5 март. Изборите са на 4 април, но между двете дози на ваксината има 21 дни. Затова от ЦИК обявиха, че ще се опитат да осигурят поне по една доза на всички желаещи.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили