Миню Стайков не успя да осъди държавата заради ареста му

0
Снимка: БГНЕС

Съдът е отхвърлил иска за обезщетение от 30 хил. лв., заведен от алкохолния бос Миню Стайков, съобщи lex.bg. Той смята, че арестът му е бил незаконен и че неправомерно е държан под стража над две години. Стайков излезе от ареста наскоро.

Той обвиняем за данъчни престъпления и участие в престъпна група за контрабандни цигари. Едно от делата вече е в съдебна фаза.

В иска му за обезщетение се обръща се посочва, че след задържането Стайков е  получил мозъчен инсулт, но не е бил пуснат да се лекува в домашни условия, въпреки че в болницата на затвора не може да получи нормално лечение.

След над две години в ареста Миню Стайков се прибира у дома

Софийският градски съд споделя изводите на бизнесмена за продължителния арест, но въпреки това отхвърля иска му. Съдия Невена Чеуз казва, че всички твърдения в исковата молба на Стайков са насочени към правилността на съдебните актове на спецсъда, а Софийският градски съд не може да влиза в ролята на инстанция и да ги преразглежда.

„Не съществува правен ред, по който общите граждански съдилища да осъществяват извънреден, последващ, специален или ad hoc контрол по отношение на актове, постановени по наказателни дела“, пише тя.