КАТ: Правилникът е и за хората „на две колела“

3
2741

Това е констатацията на служителите от сектор „Пътна полиция“ КЪМ Областната дирекция на МВР в Русе. Според данните в сектора, от началото на годината при пътни инциденти в региона са пострадали 40 велосипедисти, като в 18 от случаите инцидентите са по тяхна вина.

От „Пътна полиция” са категорични, че велосипедистите масово не познават и не спазват правилника за движение по пътищата. Нещо повече, немалка част от колоездачите неглижират своята роля като участници в движението по пътищата, често минават рисково между спрели автомобили, пресичат на червен светофар, или не сигнализират накъде ще продължат движението си. Друг проблем е, че често са със слушалки, за да слушат музика по време на движението, а това може да доведе до разконцентрация на пътя. Често срещано нарушение е велосипедистите да се движат по тротоарите, а това е разрешено само на децата до 12 години.

Шефът на КАТ Русе Румен Кръстев припомни, че когато пресичат пешеходна пътека, колоездачите трябва да бутат велосипедистите, а не да са върху. Да не говорим за предпазни каски, които все още са екзотична рядкост, а това е важно за тяхната безопасност при инцидент. Колоезденето е екологичен начин на придвижване, но пък водачите им са по-уязвими на пътя. Затова е необходимо сами да мислят за своята безопасност, категорични са от КАТ.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Чудесно – КОНСТАТИРАЛИ са !!!!
    А кога ще предприемат действия, касаещи тази велика КОНСТАТАЦИЯ ???

  2. аха, значи когато тези 18 човека се научат да карат колело според правилника ще останат 22 човека които все пак ще пострадат. на този град велостратегия му трябва. какво ще направи общината по въпроса?