Кацаров: Ситуацията е критична. Ваксинирайте се и останете вкъщи!

0
Стойчо Кацаров, Снимка: БГНЕС

Ситуацията с коронавируса в България е критична и най-вероятно ще остане такава поне още две седмици. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Заедно с представители на пациентски организации той призова хората да се ваксинират, защото това е единственият начин за излизане от пандемията.

„Това е най-тежката от преживените досега вълни. Делта вариантът е много по-заразен и много по-смъртоносен. Здравната система се справя добре към този момент, но следващите две седмици ще бъдат критични“, заяви Кацаров.

Изявлението бе направено в деня, в който България отчете поредния черен рекорд – над 6 хил. нови и над 300 смъртни случая за денонощие.

Черен рекорд! Covid покоси 310 души за денонощие!

Според Кацаров сегашното положение е не само здравна криза, но и национално бедствие. По думите му без общи усилия няма как да се излезе от него.

„Ограничете контактите си в следващите дни. През следващите седмици не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, носете маски и се ваксинирайте. Страните, които се ваксинираха умират по няколко души, а не по неколкостотин“, заяви министърът.

По всеобщо мнение на пациентските организации ваксинационният процес у нас е провал. Те призоваха за по-сериозна кампания, която да обяснява ползите от имунизирането и да убеждава хората да се ваксинират.

„Не е страшно да се провалиш, по-страшно е да не си го признаеш. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим”, каза д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани. Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин“, заяви пред председателят на фармацевтичния съюз Асена Сербезова.

 

Бъди свободен