Керченският проток е блокиран, Русия и Украйна струпват войски в района (видео)

0

Керченският пролив е блокиран след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана. За началото на инцидента се обвиняват и двете страни, а Русия обяви водите около анексирания Кримски полуостров за свои, предава dnevnik.bg.

Три украински плавателни съда – два бронирани катера „Бердянск“ и „Никопол“, с артилерийско въоръжение и буксир „Яни Капу“, около 7 ч. местно време са минали през Керченския проток, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Те са пътували от Одеса към Мариопол в Азовско море. Според руските власти корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди. Според украинските власти корабите са спазвали всички норми на морското право.

Руската бреговата охрана се е опитала да ги спре и един от изпратените кораби – „Дон“, се е врязал в морския влекач и му е нанесъл повреди. Корабите са продължили към украинското пристанище Мариупол на Азовско море.

Според РИА Новости Украйна е изпратила още два бойни кораба откъм Азовско море като подкрепление за своите сили. Щабът на украинския флот съобщава за забелязани руски вертолети Ка-52 с въоръжение. Руската НТВ съобщи в свой репортаж, че на място са изпратени и два щурмови Су-25.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира инцидента по време на визитата си в Италия. Той посочи, че в Керченския проток не действа международното морско право, защото „той се явява (изцяло) руски“.

Командирът на Украинските военноморски сили Игор Воронченко каза, че екипажите и морските съдове в близост до Керченския проток са в бойна готовност за въоръжени нападения. „Това е напрегната и безпрецедентна ситуация във водите близо до пролива и Азовско море“, каза Воронченко, цитиран от радио „Свобода“.