Несправедливите стандарти на живот изкараха граждани отново на улицата (ОБЗОР)

0
109

Поредна неделя на протести в страната срещу несправедливия стандарт на живот. В десетки градове жители излязоха на граждански акции, като на повечето места блокираха пътища и магистрали. Макар и по-малобройни от преди няколко седмици, днешните протести отново изразиха недоволството на българските граждани срещу лошите, по думите им, социални условия на живот у нас. Кореспондентите на Actualno.com и БГНЕС обобщават обстановката по места.

Благоевград

С шествие от над 60-70 автомобила протече четвъртият протест в Благоевград, като темата му бе “Социалното убийство на България”. Недоволните успяха да блокират и главния път Е-79 с викове „Оставка”. Петрич Жители на Петрич и Сандански също излязоха на пореден протест, но нямаше блокада на ГКПП-Кулата, както беше първоначалният замисъл. В района, където гражданите протестираха, имаше засилено полицейско присъствие.

Русе

В града протестираха за чист въздух и по-добър живот. Те се събраха на паркинга пред централната жп гара с трибагреници и надписи по колите, с които обясниха какво е предизвикало тяхното недоволство. След това 50-60 души с близо 30 коли тръгнаха на автошествие по булевард „Цар Освободител” до пътен възел „Христо Ботев”, откъдето се качиха на международното шосе в посока Гюргево. Със скандирания „Оставка” и „Мафия”, протестиращите затвориха на няколко пъти за кратко булевард „България”.

Стара Загора

Повече от 50 коли и около 200 души тръгнаха от началната точка на днешния автопротест в Стара Загора. “Отдавна вече протестът не е само за горивата. Хората протестират и за много други неща – повишаването на гражданската отговорност, винетните стикери, ниските заплати, ниския стандарт на живот. Ние организираме мирен протест, но винаги очакваме евентуални провокации. Затова информираме органите на реда, за да не се стига до ексцесии. Блокадите на пътища и магистрали вероятно е начинът, с който част от участниците, изразяват гражданското си недоволство”, заяви Силвия Ангелова, eдин от организаторите на протестите в Стара Загора.  Шествието на недоволните завърши на изхода на магистралата, където след преговори с полицията те успяха да затворят подстъпа към аутобана.

Велико Търново

Протест имаше и във Велико Търново, подкрепен от жители на Горна Оряховица и съседните населени места. Блокиран бе и Проходът на Републиката “Хаинбоаз” от протестиращи. Близо 200 души излязоха на пътното платно, за да препречат движението, но полицията преди това го беше отклонила по обходни маршрути. Протестиращите скандираха „Оставка”. Протестните действия бяха под надслов „Не на ниския стандарт на живот в България“.

Пловдив

В града под тепетата протестът се оказа малоброен. Гражданите се събраха пред сградата на общината, за да споделят помежду си възмущението си от политическата класа, от увеличените цени на горивата, от данъка на старите коли.

Бургас

В Бургас около 50 автомобила шестваха по улиците на града, след което протестиращите изразиха недоволството си и пред общината.

Сливен

Протестиращи от Сливен днес блокираха “Петолъчката”. И петте изхода на пътния възел бяха обградени от полиция. Над 700 бяха недоволните от Сливен, още толкова имаше и от Ямбол.

Шумен

В Шумен протестиращите блокираха АМ „Хемус” при пътен възел „Нови пазар”.

Лом

Поредно автошествие се проведе и в Лом в посока изхода за Монтана.

Троян

Жители на Троян и региона протестираха на пътя Троян -Ловеч, при разклона за село Калейца.

Димитровград

Протестно шествие се проведе и в Димитровград. Протестът беше подкрепен и от жители на Хасково.

Карлово

По-многоброен беше протестът в Карловско, където около 200 души протестираха срещу ниския стандарт на живот. Недоволстващите блокираха движението по Подбалканския път София-Бургас при разклона за селата Иганово и Московец.

Гоце Делчев

Жители на Гоце Делчев блокираха пътя при село Господинци. Те протестираха срещу социалната несправедливост в България.

Варна

Във Варна около 10 автомобила шестваха също по улиците на града. Недоволните граждани настояха за оставка на правителството.

София

С лозунги „Правото на вяра е ненакърнимо – не го нарушавайте „със закон”, „Законопроектът за изменение на закона за вероизповеданията нарушава българската Конституция” и „Бог да пази България” тази вечер общността на евангелистите излезе на протест пред Народното събрание. Събралото се множество поиска законопроектът, който следващата седмица трябва да бъде гледан на второ четене, да бъде оттеглен, защото според хората няма нужда от законодателни промени. Междувременно протестиращите в много градове обявиха, че и през следващите почивни дни отново ще са на улицата.

Сигурността на протестите

От Главна дирекция „Национална полиция“ обобщават, че днес на територията на страната са проведени общо 17 протестни действия. 10 от тях са били заявени и регламентирани по установения ред. Участвали са приблизително 1255 души и 340 моторни превозни средства. От различни ОДМВР са съставени общо 11 акта за установени административни нарушения.

В обезпечаването на различните прояви са били ангажирани 850 полицейски служители. Задачата на полицията остава опазване на обществения ред и сигурността, както и недопускане на ограничава движението на хората.

От МВР апелираха протестиращите да спазват закона и разпорежданията на униформените служители.