„Киара“ атакува Западна Европа, предизвика транспортен хаос

0

Бурята „Киара“ атакува Западна Европа и предизвика транспортен хаос. Стихията помете първо Великобритания, а след това се насочи на изток и югоизток към континентална Европа и вече засегна Франция, Нидерландия, Белгия и Германия. „Киара“ се стовари с най-голяма сила в Уелс. Скоростта на вятъра там достигна 150 километра в час. Количеството на валежите е значително. Над 30 хиляди домакинства във Великобритания останаха без ток. В Лондон властите посъветваха гражданите да избягват парковете заради опасността от прекършване на дървета.

Ураганни ветрове, наводнения, прекършени дървета, стотици отменени полети и прекъснат железопътен транспорт. В близо 200 населени места се съобщава за преливане на реките и за опасност за населението.

Стотици вътрешни и международни полети от и за лондонските летища бяха отменени. По същия начин постъпиха летищни власти и авиокомпании в Амстердам – 240 полета, Франкфурт – 180, Дюселдорф – 110, Брюксел – 60. В белгийската столица вятърът срина част от фасадата на сграда в центъра на града. Засегнати са и северните части на Франция.

Германската авиокомпания „Луфтханза“ обяви, че отменя полетите си на къси и дълги разстояния – от мюнхенското летище съответно до 13,00 и 14,00 ч местно време. За Франкфурт засега е известно, че не се очаква да бъдат засегнати презокеанските полети.

В Германия бурята беше кръстена „Забине“, като метеоролозите предупреждават, че тя ще продължи чак до вторник, и че поривите на вятъра ще достигнат 130 километра в час. С влак в Германия също се пътува изключително трудно от тази вечер. „Дойче бан“ обяви, че спира временно да обслужва дългите дестинации.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили