КС реши: Кирил Петков е назначен за министър незаконно

0
Кирил Петков, Снимка: БГНЕС

Назначението на Кирил Петков за министър на икономиката от президента Румен Радев в предишното служебно правителство е направено в нарушение на конституцията. Това става ясно от решението на Конституционния съд (КС) по казуса. Причината е, че към момента на издаване на указа Петков е имал и канадско гражданство.

Ново 20! Знаели че Кирил Петков е с двойно гражданство, още докато беше министър

Въпросът с канадското гражданство на Петков бе повдигнат от „Има такъв народ“ в предишния парламент. След това КС бе сезиран от ГЕРБ.

Ключовото обстоятелство според съда е, че Петков е представил документи, според които не е канадски гражданин след 20 август. Назначен е обаче за министър на 10 май.

Посолството на Канада: До 20 август Кирил Петков е бил канадски гражданин

Самият той твърдеше, че е разделил канадското си гражданство в момента, в който е подал документи за отказ от него, т.е. преди назначаването му. Съдът обаче постановява, че той е трябвало да изчака документ от канадските власти, с които да потвърди, че вече е само български гражданин.

Срещу бившия министър започна и прокурорска проверка. Тя е заради подозрения за извършено престъпление, тъй като той е подписал декларация, че отговаря на всички изисквания за заемане на поста.

Прокуратурата проверява Кирил Петков заради гражданството

Сегашното решение на КС няма да повлияе на взетите от Петков решения в качеството му на министър. Актовете му остават стабилни. Това следва от предишно решение на конституционните съдии, които тълкуват валидността на актовете на централната и местната власт.

В момента Петков е в предизборна кампания. Той основа политическо движение заедно с друг бивш министър – финансовия Асен Василев. Според редица социологически проучвания двамата имат сериозна подкрепа и могат да стана втора политическа сила на предстоящите парламентарни избори.

Най-добрата агенция за подбор на персонал