Кланицата и цехът за месопреработка в Голямо Враново работят, няма откъде да зареждат нови прасета

0
1720
Кланицата и цехът за месопреработка в Голямо Враново

Кланицата и цехът за месопреработка в Голямо Враново, които бяха затворени заради болестта Африканска чума вече работят. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор Вихрен Димитров. По думите му, фермата се снабдява с прасета от Юделник, предстои доставката и от Исперих, така че в магазините ни отново ще има българско месо от български прасета Проблем е обаче зареждането с нови прасета за възобновяване на основната дейност – свиневъдството. По думите на управителя на комплекса д-р Миленка Димитрова, най-вероятно това ще стане едва през април.

„Голямо е търсенето на прасета за Китай, за Русия, за други части на света и свободни прасета за зареждане няма. Ще имаме среща със специалисти, които ни предлагат прасета от Чехия, но ни се предлага такава кръстоска, която за нас е на този етап неприемлива“, каза д-р Димитрова.

За първата група за зареждане са необходими 300 свине – майки. Комплексът ще продължи работа с 3-седмичния цикъл на производство и при всеки 21 дни ще се получават по 300 майки. Седем групи са необходими, за да възстановим цикъла, обясни управителката, а за да се стигнат оборотите на производството отпреди африканската чума, са необходими поне 3 години. Дотогава ще работим почти на загуба, подчерта д-р Димитрова.

От свинекомплекса в Голямо Враново не са доволни от компенсацията, предвидена от държавата. Очаква се комплексът да получи около 7,5 млн. лева обезщетение, но за да се върне фермата към предишните си стандарти на работа и заплати, ще са необходими поне 15 – 16 млн. лева  Затова, както и съседите им от Бръшлен, в Голямо Враново ще търсят възможност да бъдат възмездени „както трябва да бъде.

Длъжни сме да си търсим правата“, обясни управителката. Ако не работим заедно с Бръшлен, ние сме обречени двата свинекомплекса, защото ние сме свързани, категорична е д-р Димитрова.