Климатичен парадокс: При не особено ниски температури Дунав пак замръзна

0
36
Климатичен парадокс

На климатичен парадокс станаха свидетели русенци, разхождащи се по крайбрежието на Дунав.

Докато в планинските курорти българите и гостите от други страни се радват на чудесно време и на температури над нулата, Дунав отново замръзна.

Подобна аномалия не се е случвала от доста години. Освен край Русе, най-голямата европейска река е замръзнала и край Силистра.

По думите на Иван Жеков, директор на дирекция “Речен надзор-Русе” към агенция “Морска администрация”, причината е, че по течението надолу от две седмици се наблюдава запор над Тутракан. Така ледените блокове се събират, натрупват и вече са достигнали над Русе. Няма бедстващи кораби. При Русе плавателните съдове са край брега, като екипажите са успели предварително да си набавят храна, вода и гориво. Най-критично е положението в района на Попина, където има 15 кораба. С два дрона, предоставени от Русенския университет, плавателните съдове са били заснети. По-голямата част от тях са близо до брега, екипажите им са информирали, че с помощта на местното население и местната власт намират начин да си набавят вода и храна.

В момента няма опасност за понтоните, тъй като няма движение на леда. Пораженията могат да настъпят при размразяване и тръгване на ледохода.

Замръзването на Дунав не е рядкост. В краеведската литература са описани доста такива случаи. Най-продължителното замръзване е било през 1905 г., когато русенци са ходели по леда до съседен Гюргево. Запазени са снимки, на които е запечатано как на Гергьовден, който тогава се е отбелязвал на 24 април, русенци са пекли гергьовски агнета върху леда на реката. Пак през тази година, в края на януари, група от 100 русенски юнаци, начело с Луи Аейр, е ходила с кънки до Свищов, за да изнесе програма за основаването на юнашкото дружество в града.

Продължително – почти 3 месеца е било замръзването и през 1964 г., когато за да се предпазят основите на моста, ледът е бил разбиван със снаряди.

Жеков предупреди смелчаците да не се разхождат по ледовете на Дунав, заради опасността от пропадания в ледените води.