Г-жа „Стихийно бедствие“ става на 95

0
69
Г-жа „Стихийно бедствие“

Голямата актриса българска Стоянка Мутафова, титулувана ласкаво като г-жа „Стихийно бедствие“, навършва днес 95 години.

Тя се завърна на сцената преди няколко седмици, след като прекара известно време в болница в края на миналата година. Здравословното й състояние сега е добро.

Снощи, в навечерието на рождения си ден, след близо двумесечно отсъствие, кралицата на комедията се качи на сцената на Сатиричния театър, за да се въплъти в ролята на Малу в спектакъла „Столетие мое”. В постановката актрисата влиза в ролята на столетница, която чества юбилея си със своята фамилия.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 година в София.  Завършва Консерваторията по изкуствата в Прага, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Класическа филология” и Държавната театрална школа в София. Работи в театър в Прага (1946-1949 г.), в Народен театър “Иван Вазов” (1949-1956 г.). Един от основателите е на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, където работи до пенсионирането й (1956-1991 г.). Стоянка Константинова Мутафова е безспорен комедиен талант, реализиран в много запомнящи се роли в киното и театъра. Носител е на награда “Паисий Хилендарски” (2001 г.); орден “Стара планина”, I ст. (2002 г.) и др.

На 94-годишна възраст през 2016 г. тя осъществи мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Кандидат е за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.