Румъния на протест срещу законови промени, помилващи хиляди престъпници

0
28
Румъния се вдигна на протест

Близо 100 хиляди румънци излязоха снощи в румънската столица Букурещ и други големи градове в демонстрация срещу предложението на правителството да помилва хиляди престъпници.

С викове “Крадци!” демонстрантите се събраха въпреки студеното време на Университетския площад в столицата и след това се отправиха към Министерството на правосъдието, кабинета на омбудсмана и централни правителствени сгради.

Според полицията повече от 50 000 души са се включили в протестите само в Букурещ, което прави демонстрацията най-голямата за последните 20 години.

Предизвикателството пред новата власт на социалдемократите, заедно с Алианса на либералите, идва само няколко дни след като те заеха своите постове.

Румънците са най-притеснени от идеите за декриминализиране на злоупотребата с държавни средства и злоупотребата с власт, като се определя лимит от 47 000 евро.

Въвеждането на правилото, че присъди до 5 години ще отпаднат пък означава директно изчистване на досието на лидера на социалдемократите, който е с двугодишна условна присъда за купуване на гласове на предишен референдум и ще му даде възможност отново да заема държавни постове, защото според регламентите в Румъния осъждани не могат да заемат държавни позиции.

Проектозаконът за амнистията на криминално проявени, представен по-рано този месец от правителството на Социалдемократическа партия, бе критикуван дори от президента Клаус Йоханес, от главният прокурор, Върховния съд и главният прокурор за борба с корупцията, правозащитни групи и дипломати.