Кметът Милков глобен от МОСВ

0

На кмета на Русе Пенчо Милков е съставен акт за установено административно нарушение е му е наложена глоба от 5000 лева заради липсата на действия за спазване на изискванията за средноденонощна норма на фини прахови частици.

Това става ясно от отговор на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов на въпрос на народния представител Иван Белчев. В писмото се уточнява, че след множество проверки на РИОСВ – Русе през последната година е установено, че миризмите във въздуха се дължат на залпови и кратковременни емисии, изпускани от организирани и неорганизирани източници. Установено е също, че този проблем се повтаря вече 8 години по едно и също време на годината – между август и октомври. Тази година проблемът продължава и през ноември. В тази връзка е пуснат сигнал до прокуратурата в Русе за разследване на механизъм за изпускане на интензивно миришещи вещества от потенциалните причинители.

По думите на министъра предприятията – замърсители са установени и са наложени съответните наказания. Това са “Оргахим Резинс”, “Оргахим”, “Линамар Лайт Металс Русе”, “Сид грийн”, “Олео Протеин”, “Лубрика”, “Дион” и “Топлофикация Русе”, от която не се отделят такива вещества, но от дейността й се емитират замърсители във въздуха.

От МОСВ сочат, че със заповед на министъра е създадена работна група, чиято основна задача е да разработи и предложи законодателни изисквания, свързани с ограничаването на неприятните миризми от промишлените инсталации.

С оглед сериозността на проблема с мръсния въздух в Русе министър Попов е планирал да се срещне с гражданите на Русе на 9 януари 2024 г.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук