Кметът на Русе с инициатива срещу неправилно облагане с данък МПС

0

Хиляди хора в страната неправилно се облагат с данък за МПС. Това становище е изразил кметът на Русе Пенчо Милков на среща с директора на ОД на МВР Теодор Атанасов и началника на Пътна полиция-КАТ в града Михаил Манов.

Според Милков, причината е липсата на вписана екологична категория в талоните на автомобилите.

“Пропускането на този важен детайл при регистрацията ощетява хората и те с право недоволстват, установявайки, че облагането е често по-високо от дължимото”, е становището на русенския традоначалник.

„Смятам, че трябва да започне масиран процес, при който наличните еко сертификати за всяка кола да станат част от нейния талон“, допълни Милков.

С ръководителите на МВР и КАТ в Русе той обсъди и възможността гражданите да се обърнат към контролиращите органи за вписване на еврокатегорията в талона на автомобила, ако такава липсва. За коли, регистрирани след началото на 2013 година, от КАТ могат да направят служебна справка. Заплатилите по-висок данък заради невписване на екологичната категория в талона за 2021 г. могат да получат приспадане от дължимите данъци за следващата година.