Коалиционният съвет обсъжда варианти за управление на държавата

0
301

Лидерите на управляващата коалиция обсъждат как ще продължи управлението, след като вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че един от вариантите, които ще предложи на Обединените патриоти, е да се оттегли от поста.

Един от обсъжданите варианти за изхода от политическата криза е оставка на правителството в края на септември. Това обяви по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев. Този вариант се обсъждал в последните дни, за да може Народното събрание да може да приеме всички важни закони. По думите му така ще може да влезем подготвени есента и зимата.

Премиерът Борисов вече лансира вариант, при който той да се оттегли на поста, а правителството ще продължи да управлява в рамките на този парламент. „Ще продължа разговори с коалиционните партньори и ще предложа, включително вариант аз да си тръгна, а правителството да продължи“, съобщи Борисов на националната конференция на ГЕРБ.

Вицепремиерът и министър на отбраната от „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов пък намекна, че управляващото мнозинство ще се опита да опази властта до редовните парламентарни избори през март, казвайки, че изборите ще проведат, когато е отредила конституцията.

Възможен е и вариант оставка с предсрочни избори и служебно правителство на президента Румен Радев, като Борисов вече заяви, че няма притеснения от служебно правителство.

Предполага се, че ако Борисов подаде оставка, може да бъде заместен от социалния министър Деница Сачева или от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.