Коктейл от слънце, облаци и валежи през следващата седмица

0
188
Валежи и гръмотКрай на циганското лятоевични бури

Истински коктейл от слънце, облаци и валежи ще ни предложи времето през следващата седмица, показва прогнозата на метеоролозите от Научния институт по метеорология и хидрология.

Днес в Дунавската равнина ще духа слаб запад-северозападен вятър. Минималните температури, в повечето райони ще са между 3° и 8°, максималните между 12 и 17°, в Русенско – около 14 градуса.

Във вторник над Дунавската равнина ще преобладава облачно и мъгливо време, на отделни места е възможно и да преръми. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност, предимно висока. Вятърът ще бъде от изток, по-късно през деня в източните райони – от изток-североизток и ще се усили. С него ще нахлува сравнително студен въздух и температурите ще започнат бързо да се понижават.

През нощта срещу сряда от югозапад ще завали дъжд, в планините над 1000 м – сняг. В сряда превалявания от дъжд ще има в по-голямата част от страната, на повече места и повече като количество – в Южна България.

В четвъртък и петък от североизток понижението на температурите ще продължи. Все още на места, първия ден в Централна и Източна България, втория – главно в източните райони, ще има и превалявания.

Още през нощта срещу четвъртък дъждът в Северна България ще започне да преминава в сняг, а в четвъртък и петък ще има и дъжд, и сняг, без да се образува трайна снежна покривка.

През почивните дни ще е почти без валежи, но ще остане със значителна облачност. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне бавно повишение на температурите.