Колаген и хиалуронова киселина – как да ги съчетаем

0
Колаген и хиалуронова киселина

Когато имате ставни проблеми, включително артритни състояния, може би често чувате за тези две ценни съставки – колаген и хиалуронова киселина. Те имат благоприятни свойства за нашия организъм. Колагенът е основният протеин на съединителната тъкан и взима участие в поддържането на здрави стави. Хиалуроновата киселина има редица ползи за множество тъкани, органи и системи в тялото. Какво са те и как да ги съчетаем – четете по-долу.

 

Колаген

Колагенът е една от главните съставки, която изгражда хрущялната тъкан. Той взима участие в здравето на опорно-двигателната система чрез изграждането на стави, сухожилия и ставни връзки. Допълнително е ценен и за здравето на костите и зъбите. Важен е и за кожата ни, като я поддържа здрава и еластична. Колагенът е от значение също за косата ни, като се грижи за нейното здраве. Общо взето, той регенерира тъканите на кожата и косата, правейки ги по-здрави, по-сияйни и намалява появата на бръчки. Освен че е важен за ставите, той също така взима участие и в здравето на храносмилателния тракт. Спосоства за разграждане на протеините и усвояването им в червата. Не по-малко ценен е за подсилване скоростта на метаболизма и снабдяване на тялото с достатъчно енергия. Така че можете да приемате колаген за стави , за коса и кожа, за здрави кости и зъби, за поддържане здравето на храносмилателната система и редица други ползотворни свойства.

 

Хиалуронова киселина

Тя може да дойде под формата на хиалуронова киселина за пиене или като съставка на редица козметични средства. Тя освежава и подмладява кожата, помага за нейната еластичност и сияйност. Среща се естествено в тялото, като изгражда междуклетъчната тъкан. Най-голям принос има за кожата, очите и съединителната тъкан. Отговаря за поддържането на правилната хидратация. Най-често говорим за нея като съставка в козметичните продукти. Тя обаче има и други ползи. Например, може да ускори зарастването на рани, когато се прилага върху тях. Освен това обаче може да се използва и при болки в ставите и костите. Влиза в състава на ставните тъкани, като помага да се намали триенето и води до облекчаване на болката. Полезна е при дегенеративни ставни заболявания, включително остеоартрит. Хиалуроновата киселина се използва също за облекчаване на някои симптоми от страна на стомашно-чревния тракт, включително киселинен рефлукс, където помага за възстановяване и успокояване на лигавиците.

 

Хиалуронова киселина и колаген в едно

Когато се приемат едновременно колаген и хиалуронова киселина, техните действия взаимно се подсилват и крайният ефект е по-добър. Заедно те се използват основно за лечение на ставни заболявания. Подпомагат правилното функциониране на ставния апарат, като облекчават триенето между костите, съдействат за здрави ставни капсули, връзки и сухожилия и осигуряват правилна функция на синовиалната течност.

 

Допълнително, заедно могат да се приемат и за сърдечно-съдовата система. Колагенът отново взима участие, разбира се, в съединителната тъкан. Тук обаче вместо да прави кожата ни по-еластична и гъвкава, той върши това за кръвоносните съдове. По този начин намалява кръвното налягане, осигурява по-добра функция на съдовете и помага за профилактика на редица заболявания. Хиалуроновата киселина пък взима участие при изграждането на апарата на сърцето, като се грижи за неговото здраве и правилна функция.

 

Разбира се, най-отчетлив ефект тази комбинация има при кожата. Особено валидно е това, когато кожата е обезводнена и ѝ липсва достатъчно колаген. Те съдействат на епидермиса, на дермата, на цялата съединителна тъкан под повърхностния слой на кожата. Правят я по-еластична и свежа, по-хидратирана и пълна с енергия. Освен това способстват за намаляване признаците на стареене, включително бръчки и фини линийки по кожата. Хиалуроновата киселина и колагенът могат да съдействат за по-красива, по-сияйна и по-здрава кожа. С правилна хидратация, подобрена еластичност и здравина, кожата ви ще изглежда далеч по-свежа и млада на вид.

Към комбинацията може да добавите и екстракт от зеленоуста мида. Не винаги има качествена зеленоуста мида в аптеките , затова препоръчваме да я потърсите в интернет и поръчате от сигурен онлайн магазин.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук