Колебаещите се решават изхода от вота? 

0

Избирателите, които все още не са решили за кого ще гласуват, ще определят победителя на предсрочните парламентарни избори в неделя. 

Това извод правят социолозите от „Маркет ЛИНКС“, анализирайки данните от осъщественото съвместно с БТВ проучване на електоралните нагласи. 

Според резултатите от изследването няма ясен победител и изходът от политическата надпревара ще се реши в последните дни. Всеки седми гласуващ все още не е решил коя политическа сила да подкрепи, като в този сегмент и двете водещи сили имат своя потенциал.  

Според данните от изследването, най-вероятно е 49-ия парламент да е петпартиен. Партийната мобилизация показва добре позната картина на висока степенна готовност за участие на изборите сред избирателите на ДПС (90%) и БСП (86%), но също така висока такава за коалицията на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ (84%). Значително по-назад се подреждат ГЕРБ (76%) и „Възраждане“ (70%). 

Най-висока подкрепа – 23,7% получава коалицията “ПП – ДБ”. ГЕРБ-СДС са втори с 22,3%. Трети с 13,6% са ДПС, следвани от “Възраждане” с 11,4%. Петата политическа сила ще бъде БСП, подкрепа за която са заявили 7,% от анкетираните. “Под чертата” остават “Левицата” с 3,2%, “Има такъв народ” – 2,3% и “Български възход” – 2,1 на сто. 

Делът на все още нерешилите за кого ще дадат своя глас остава значителен. На последните два вота между 15% и 20% са тези, които декларират, че взимат решение в последната седмица, половината от тях – в последните три дни. В основната си част това беше флуиден вот, който през есента на 2021 г. и 2022 г. имаше характера на протестен вот срещу модела ГЕРБ и основен негов бенефициент беше „Продължаваме Промяната“, смятат от „Маркет ЛИНКС“. В сегашната ситуация близо една трета от сегмента на нерешилите са предишни гласоподаватели именно на тази политическа сила, а близо всеки пети е гласувал за ГЕРБ. Успешната мобилизация на тези гласоподаватели ще реши изхода от битката за първа политическа сила на 2 април, смятат от „Маркет ЛИНКС“. 

Паритетът на върха и антагонизмът между двете основни политически сили предполага значително свиване на шансовете за съставяне на редовен кабинет в следващия парламент, смятат още от агенцията. 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук