Обещават над 2 млрд. лв. инвестиции в българския бизнес

0
Установена е самоличността на

Над 2 милиарда лева се очаква да инвестира Министерството на иновациите и растежа до края на годината в българския бизнес

Нова е съобщил директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към министерството Илияна Илиева в разговор със зам.-областния управител на Русе Детелина Ачева.

Средствата ще бъдат отпускани като безвъзмездна помощ, като финансови инструменти и като комбинация от двата вида финансиране. Те са част от пакета за подкрепа на фирмите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и новите програми „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

В ход е и кандидатстването по кандидатстването по третата процедура от НПВУ за изграждане на собствени ВЕИ системи в комбинация с батерии за съхранение на произведената енергия. Бюджетът ѝ е 200 млн. лв. и от нея могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, както и дружества с до 3000 служители от почти всички икономически сектори.

През следващите седмици ще бъдат отворени и още две мерки по Плана – за насърчаване на прехода към кръгова икономика и за подкрепа на компании с „Печат за високи постижения“ от ЕК. По първата микро, малки, средни и големи фирми от преработващата промишленост ще могат да кандидатстват за общо 180 млн. лв. за ново оборудване, с което да сведат до минимум щетите върху околната среда. Със 118,5 млн. лв. по втората процедура ще бъде подпомогнато реализирането на 15 иновативни проекти за авангардни технологии – биоразградими продукти, различни софтуерни решения за сигурен родителски контрол, разпознаване на изображения, ускоряване развитието на лекарства, както и персонализирана и интелигентна грижа за хора с увреждания. До края на годината по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ ще бъдат отворени процедури за безвъзмездна помощ и финансови инструменти за повече от 1,3 млрд. лв. Първите две мерки с бюджет над 420 млн. лв. ще бъдат насочени към развитието на развойна дейност и внедряване на иновации.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук