Коледната трапеза в Русе – най-скъпа, най-евтино – в Благоевград

0

Коледната трапеза ще струва най-скъпо в Русе, показват данни на Системата за агропазарна информация, която всяка година изчислява колко ще платим за продукти, за да посрещнем празника.

В крайдунавския град за 4-членно семейство трапезата ще струва близо 115 лева, а край морето – 110 лева. На второ място е Бургас, най-евтино ще посрещнат Коледа в Благоевград – трапезата излиза 103 лева.

Средно за страната коледната трапеза ще струва 51 лева. В кошницата влизат най-необходимите продукти, от които приготвяме ястията за празника.

Според САПИ са нужни 2 килограма свински врат без кост, 1,4 кг пиле, по килограм ориз, картофи, домати, краставици, ябълки и банани. Разбира се, не може и без кисело зеле, затова в списъка са добавени и 2 килограма от туршията.

Експертите залагат и продукти за приготвянето на баница като масло, яйца, кори, краве сирене и кисело мляко. В коледния списък са включени още бутилка ракия, вино и естествено – шампанско.

Най-големият разход ни излиза месото, като най-скъпо то струва в София. За 2 килограма вратни пържоли столичани ще платят близо 24 лева, докато във Варна сумата ще бъде 21,30 лева.

Следващият сериозен разход на трапезата е ракията, за тези които нямат домашно производство. Бутилката от 0,750 литра излиза от 8,85 лева в Благоевград до близо 12 лева в Русе. Там плащат най-много и за бутилка червено вино – 8,50 лева, а най-ниска е цената в Ловеч – 5,80 лв.