„Умна“ пързалка следи за спазване на социалната дистанция във Виена

0

По традиция всяка година площадът пред кметството на австрийската столица Виена се превръща в голяма ледена пързалка, която събира хиляди виенчани.

Тя ще работи и тази година, въпреки предстоящата трета карантина в Австрия. Поради извънредната ситуация обаче, пързалката тази година ще следи дали пързалящите се спазват социалната дистанция.

Спазването на правилата ще става с помощта на аларма, която ще се носи от посетителите и ще предупреждаваща, когато дистанцията се наруши и хората се доближат под 2 метра един до друг. Когато на пързалката са дошли двама свързани помежду си хора, то алармата може да се програмира така, че да си мълчи, когато те се пързалят заедно. Устройството освен това пази данни за близко социално взаимодействие и позволява на здравните власти да проследяват нови случаи на зараза.

Новият локдаун в Австрия влиза в сила в събота. Австрийците ще трябва да си останат у дома за три седмици. Те ще могат да излизат само за работа, по неотложни причини или да упражняват спорт навън заедно с хора от същото домакинство, което прави възможно за виенчани да ползват новата пързалка.