Коледно надиграване събира професионалисти и любители в з. „Дунав“

0
228
Коледно надиграване

Традиционното Коледно надиграване ще събере стотици професионалисти и любители на българския фолклор тази вечер.

В 17:30 часа за поредна година зала „Дунав” ще оживее в ритъма на фолклорните танци. За пореден път надиграването обещава на почитателите на фолклора едно бляскаво шоу с изключително настроение и динамика.

Участие ще вземат редица изявени русенски фолклорни танцови ансамбли, като ФТС „Зора”, „Зорница”, ФТТ „Найден Киров”, ФТА „Здравец”, „Русчуклийче“. В надпреварата ще се включат и няколко русенски клуба за народни танци, които в последните години се радват на широка популярност: Школа за фолклорни танци „Играорци”, Клубове за народни танци „Чанове” и „Нашенци“.

В конкурса ще се състезават деца до 14 години и младежи от 14 до 19 години, а компетентното жури, което ще има нелеката задача да определи майсторите на фолклорния танц, ще бъде съставено от хореографите Ренета Стефанова, Боян Тончев и Йордан Йосифов. В конкурсната програма, освен признанието на журито и аплодисментите на всички зрители в залата, победителите ще получат грамоти, както и атрактивни награди, осигурени от магазини „Кауфланд” – Русе.

По традиция, публиката също ще има възможност да покаже танцовите си умения. В „Надиграване от публиката“ ще може индивидуално да се изяви всеки желаещ и така от зрител да се превърне в активен участник. Ентусиастите от публиката ще мерят сили на добре познатите Право хоро и Ръченица, като най-добрите ще бъдат наградени.

Приз Мис и Мистър Танц 2018 също ще бъде връчен, като правото да се състезават за него ще имат класиралите се на първо, второ и трето място състезателни двойки, както и отличените в надпреварата на публиката.

За поредна година ще бъде присъдена и престижната Награда за най-артистично присъствие, учредена от ФТТ „Найден Киров” на името на неговия основател – творецът и хореограф Иван Донев.

По време на Коледното надиграване публиката ще има възможност за първи път да види най-новата танцова постановка на ФТТ „Найден Киров“ с гл. художествен ръководител Богдан Донев. Тя пресъздава обичая от с. Кошов Джамал, признат от ЮНЕСКО за едно от Живите човешки съкровища. Главното действащо лице в ритуала е Татунчо – създание, което гони злите сили и благославя за берекет. Постановката се реализира с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“.