Пускат в продажба  електронните винетки от понеделник

0
888
309 електронни винетки

От понеделник, 17 декември, започва продажбата на новите електронни винетки за леките автомобили, които влизат в сила от 1 януари догодина, съобщават от Агенция Пътна инфраструктура.

Те ще се купуват през сайта bgtoll.bg, който ще бъде активен от тази дата, през мобилно приложение, над 500 терминали за самообслужване, както и в обекти в търговската мрежа.

Цените им се запазват. Новост е въвеждането на уикенд винетка с цена 10 лв., която ще важи от 12.00 ч. в петък до полунощ в неделя.

Закупуването на електронна винетка може да стане чрез интернет с дебитна или кредитна карта, специални терминали или по стария начин – на касите на търговски обекти с пари в брой.

Шофьорите ще трябва да попълнят:

–          регистрационния номер на автомобила;

–          е-mail адрес, ако потребителят желае на електронната си поща да получи обратна информация за купената винетка;

–          срок за валидност на електронната винетка – годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд;

–          начална дата за стартирането ѝ.

Ако шофьорите имат хартиена винетка, която ще бъде валидна и след 31 януари 2019 г., те могат я конвертират в електронна. Заявката може да бъде направена още след 17 декември, независимо то срока й на валидност. За целта на сайта bgtoll.bg трябва да се въведе регистрационният номер на автомобила и срокът на валидност на стикера.

Водачите трябва да бъдат много внимателни да не допуснат грешка при изписването, защото ще се счита, че не е платена винетка, акцентират от АПИ.

Подмяната на хартиената винетка с електронна не е задължително, но е препоръчително, за да не бъдат автомобилистите спирани и проверявани излишно от новата ТОЛ полиция. Ако изберат да не заверяват електронно винетката си, шофьорите задължително трябва да оставят хартиения стикер върху предното стъкло на колата до датата на неговата валидност, каквото задължение има и към момента.