Командирът на ВВС призова държавата да обмисли добре покупката на нови Ф-16

0

Намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета Ф-16 трябва да бъде добре обмислено. Това каза за БНР новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения.

По думите му подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

Генералът припомни, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини. Той подчерта, че трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен.

Само преди дни генерал майор Димитър Петров стана началник на ВВС.

Ако плановете за модернизацията вървят, генерал-майор Димитър Петров ще е първият от близо 30 години командир на авиацията, който ще посрещне нова техника.

Миналата година България плати на куп 2,2 милиарда лева по договора за нови Ф-16. Очаква се първите да дойдат в периода 2023 – 2024 година. Четирима наши пилоти са вече в САЩ за обучение.

Новият началник на ВВС каза за предаването „12+3“, че обучението на пилотите върви по график.

Преди дни социалистите в българския парламент заподозряха Кабинета, че с тегленето на новия заме от 5 млрд. лева ще плати и част от сумата за новата поръчка самолети Ф-16.

Поръчката на нови 8 самолета Ф-16 от българската странае обсъждана при посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в САЩ.

България вече заплати осем изтребителя, решението за новите осем е политическо, каза Емил Ефтимов.

На снимката: генерал- майор Димитър Петров, БНР

 

 

 

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал