Комитски събор събира „вовеводи“ в Червена вода

0

Шестото издание на Комитския събор ще се проведе в Червена вода на 10 септември 2022 година. Събитието се провежда за отбелязване годишнината от организирането на Червеноводската чета във въстанието от септември 1875 година.

Началото на народните чествания по този повод е поставено през 2009 г. като спонтанна ежегодна инициатива на местни патриотични организации и родолюбиви граждани, а от 2017 г. тържествата прерастват в Комитски събор.

Негови организатори са ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ и НЧ „Гоце Делчев – 2009“ – Русе, подкрепени от НД „Традиция“ и Пъpвa pyceнcĸa чeтa „Aнгeл Kънчeв“ от сдружение „Пазители на българщината“.

Съборът се провежда ежегодно във втората събота на септември на стадиона в Червена вода. Успешно утвърдил се като местна инициатива от фолклорната сфера, той е част от националния календар на фолклорните събития. Тазгодишното му издание ще премине под патронажа на председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

Началото на събора е в съботния ден от 9.30 часа, а закриването – в 21.30 часа.

12-часовата му програма включва конкурс за любителски фолклорни певчески групи и състави, музей на открито на исторически оръжия, пресъздаване на живи картини от българското Възраждане, панихида за загиналите герои в националноосвободителните ни борби и ритуал с освещаване знамето на Червеноводската чета в храма „Св. Архангел Михаил“, тържествено шествие до паметника на четниците с полагане на венци и цветя, молебен за здраве и благоденствие на българския народ, обща комитска клетва, народно веселие с българска народна музика, комитски надпревари, както и богата концертна програма до закриването на събора.

Организаторите напомнят, че е препоръчително, придържайки се към традицията, участниците в събора да бъдат облечени в български национални носии или четнически униформи.

За повече информация – GSM: 0888214409, 0895332226

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук