Комитски събор събра стотици в Червена вода

0
365
Третия Комитски събор

Стотици привърженици на националистическата идея от цялата страна събра третия Комитски събор в с. Червена вода.

Целта на събора, който продължава и днес, е да се почете 144-та годишнина от подвига на Червеноводската чета чрез предоставяне възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на комитите и българските традиции. Сред участниците бяха областният управител на Област Русе Галин Григоров, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, проф. Милен Михов и др.

„Преди повече от десет години ние започнахме дейно да се организираме и всяка година да отбелязваме по подобаващ начин подвига на хората от Червена вода! Те оставиха своя дом и рискуваха живота си, за да се борят за свободата на Майка България!

Те заслужават нашата почит, но и също така – това, което ние днес постигаме! Благодаря за всички за положените усилия! Пожелавам Ви здраве и успехи! Поклон пред героите! Да живее България!“ каза г-н Григооров в словото си при откриване на събора.

Началото беше дадено с освещаване на знамето на Червеноводската чета и отслужване на панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби. Веднага след това бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност и по традиция беше положена комитската клетва от всеки желаещ участник. Много от участниците бяха облечени в четнически униформи, а музей на открито показва старите оръжия от онова време.

В програмата на събора има и много фолклорни изпълнения, които допълват празничното настроение. Предвидени са няколко конкурса – за комитска песен и танц, за комитско вино и ракия, за женска фолклорна носия „Магията на миналото“.

Съборът, което се провежда под патронажа на Искрен Веселинов, се организира от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и „Първа Русенска чета Ангел Кънчев”.