† Коронавирус покоси Доростолският митрополит Амвросий

0

След тежко и продължително боледуване на 78-годишна възраст почина Доростолският митрополит Амвросий, съобщиха от Светия синод на Българската православна църква.

По информация от МБАЛ-Силистра, цитирана от БТА, в продължение на 18 дни Негово Високопреосвещенство е бил в инфекциозно отделение на болницата, след откриването на зараза с коронавирус. Вчера е бил преместен в специализираното отделение, където се приемат интензивните случаи с COVID-19, където около 15,30 часа днес е починал.

Митрополит Амвосий е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов със светското име Александър Парашкевов. Подстриган е в монашество през 1983 г. в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий“. Епископски сан получава през 1998 г., а след това последователно е викарий на видинския митрополит Дометиан и на врачанския митрополит Калиник. За доростолски митрополит е избран през 2010 г. Митрополит Амвосий бе един от малкото представители на Светия синод без досие от комунистическата Държавна сигурност.

Предстои Светият синод да определи дата за опело и потребение, и да назначи негов наместник в Доростолската епархия до избор на нов митрополит.