Коронавирусът отстъпва, излекуваните повече от новозаразените

0
403

През изминалата седмица броят на излекуваните от коронавирус българи надвишава този на новозаразените.

Добрата новина съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. За последните 24-часа са регистрирани 6 нови случая, четири от които са хоспитализирани. На територията на област Русе за последното денонощие новоустановени случаи на заболяването няма. От новорегистрираните случаи 3 са в област София и по един в областите Благоевград, Пловдив и Пазарджик.

За последното денонощие са излекувани нови 22-ма души, като общия брой на излекуваните в страната вече достигна 862. За пореден ден и като цяло на седмична база броят на оздравелите от коронавирус е повече от този на заболелите.

За последните 24-часа няма регистрирани случаи на починали от коронавирусна инфекция.

Най-засегната е възрастовата група между 50 и 59 години, в която са  21 процента от заразените, следват 60-69-годишните – 19% и групата 40-49 г., в която са  17 процента от заразените.

До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи с COVID-19 е 66%, докато считаните първоначално за по-рискова група хора над 60 годишна възраст са почти двойно по-малко – 34%.

От 9 март до 26 април по данни на Националния статистически институт общата смъртност е съизмерима с тази от предходната година, като до този момент се наблюдава 3-процентно понижаване на общата смъртност за този период в сравнение с 2019 г., подчерта доц. Димов