„Кръвни сутеньори“ заместват кръводарителите

0

Вече са факт и хора, които са организирали цяла мрежа от кръводарители „на повикване“. За мен те са „кръвни сутеньори“.

Тази тъжна констатация направи председателят на областната структура на БЧК в Русе д-р Руденко Йорданов, по повод днешния  Международен ден на кръводарителя.  Банка кръв на черно в Русе се продава между 130 и 180 лева, в столицата достига до 300 лв. Всички говорим, че доброволните кръводарители са повече, но реално се увеличава броя на хора, подтикнати от користни цели, които взимат една сума за да дарят кръв. Така те поставят на изпитание други хора, които по една или друга причина са принудени да търсят кръв за свои близки, на които им предстои лечение в болница – дали заради заболяване или заради катастрофа, каза още д-р Йорданов.

През миналата година доброволните кръводарители в Русенско, дарили кръв при акции на БЧК са 98. През тази година до момента те са 55, като в акциите са се включили много младежи от  Русенския университет, МГ „Баба Тонка” и село Тетово.

Тази вечер от БЧК подариха концерт на Русенска опера на кръводарители. На трима от първите дарители за тази година – Илиян Стоянов – студент в РУ „Ангел Кънчев”, Александър Янчев – МГ „Баба Тонка” и преподавателката Виолета Петрова, която е дарила кръв повече от 10 пъти, бяха връчени награди.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук