Кримските татари в Русенско обезпокоени от развоя на събитията в Крим

0

Това се казва в декларация на базираното в Русе сдружение на кримските татари  „АСАБАЙ“

„ Под дулата на мракобесното руско оръжие е съставен нов парламент, състоящ се изцяло от кримски руски сепаратисти. Окупационните сили затвориха всички връзки на Крим с Украйна и света – по въздух, море и суша. Телевизионните и радиопредавания са поставени под тотален контрол. В нарушение на  международното право и  действащите украински закони е прието решение за  определяне съдбата на Кримската автономия чрез референдум. Чуждестранната окупацията на Крим е форма на чутовен международен бандитизъм и тероризъм, изваден от арсенала на съветския империализъм, който показно се възражда“ пише в декларацията.

В нея живеещите в България кримски татари отправят апел към българската общественост, българското и  европейските правителства  за активна роля в мирното решаване на конфликта в Крим. Те изразяват тревога, че той  носи в себе си потенциалната възможност  да  се разшири в регионален, дори в глобален мащаб и ще а има разрушителни последици за мира.

„Ние изразяваме нашата солидарност със  събратята ни от Крим, с които имаме родови, езикови, религиозни, културни и вековни исторически връзки. Кримските татари никога няма да се откажат от своята историческа Родина- Крим!“, завършва декларацията на „АСАБАЙ“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук