Криско и Тони Димитрова пеят на Русенския карнавал

0
Криско и Тони Димитрова

20

Концертът на Тони Димитрова ще започне в 18 часа на 22 юни, събота, на сцената на централния градски площад. Половин час по-късно от площада пред Историческия музей, Гимназията по дървообработване, Общината и Операта ще потеглят четирите лъча на карнавалното шествие. Те ще се съберат на централния площад, където в 19 часа кметът Пламен Стоилов ще връчи символичните ключове на града на Царя и Царицата на карнавала.

Четири сцени – край Съдебната палата, пред Доходното здание, пред сградата на Общината и пред Паметника на свободата ще бъдат предоставени на участниците в карнавала. Участие до момента са заявили близо 1200 души, съобщи директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов. По традиция за веселбата на най-малките ще се грижи Бате Енчо. Около 21 часа ще започне концертът на Криско, карнавалната вечер ще завърши с вълнуващо огнено шоу и интересна заря, с изпълненията на FIRETER, които ще представят атрактивен спектакъл, включващ в себе си уличен театър, музика, танц.

Проявите, свързани с карнавала започват от днес. До петък, от 10:30 ч. до 14:00 ч. и от 17:30 ч. до 20:00 ч. пред Съдебната палата младежи от Испания, Португалия, Гърция, Италия, Тунис, Египет и Азербайджан ще показват на малките русенци как се изработват карнавални маски, аксесоари и как се прави карнавален грим. Млади творци с ръководител – художникът Валентин Георгиев, ще разположат ателиетата си пред Доходното здание, а от 18 часа на същото място, млади изявени спортисти от с ръководител Любомир Ковачев ще представят вълнуващи акробатични анимации.

В петък вечерта (21-ви юни), от 20 часа, на сцената пред Съдебната палата, феновете на джаза, джаз-рока и фънк музиката ще се насладят на концерт на RUSSE JAZZ SYNDICATE.

Пъстрото събитие ще бъде съпътствано от Международния фестивал на живите статуи от 20 до 23 юни включително. В четиридневната програма ще се включат 24 актьори от румънския театър „Маска“, Букурещ, които ще представят новия си проект „Историята на танца“ чрез 12 мини спектакъла. Във фестивала участват и 10 артисти от Португалия, Украйна, Франция и България, обединени в международния проект „Living Statues Project“. Те ще представят спектакъла „Аз, ти и другите“ – композиция от живи статуи с много силен визуален ефект, които разиграват ситуации от ежедневието. Фестивалът ще бъде закрит със средновековния огнен спектакъл „Пробуждане“ на уличните артисти от българското огнено трио „Палячи“. В два от дните – на 20 и 23 юни, фестивалът ще бъде на площад „Свобода“, а на 21 и 22 юни – на площад „Батенберг“, пред сградата на Регионалния исторически музей – от 20:30 ч.